Влез в акаунта си

Бърза статия за First Estates #1

Падащи цени, трудности при продажбата на апартаменти, явни регионални различия и „пазар на купувача“: това са настоящите тенденции на пазара на имоти във Франция, показва нов анализ. Разглеждаме по-отблизо.first estates

Падащи цени и по-малко продажби
Пазарът на имоти вижда затишие след няколко години на неистова активност, причинена от исторически ниските лихвени проценти и прилив след Covid.

От пика през август 2021 г. с повече от 1,2 милиона продажби през предходните 12 месеца, тази година същият брой може да спадне до по-малко от 950 000. Това представлява около 20% по-малко транзакции.агенция за недвижими имоти

„До края на 2023 г. трябва да видим между 900 000 и 950 000 транзакции в течение на една година“, каза пред Le Monde Фредерик Виоло, нотариус в Кан и ръководител на националната статистика за собствеността в Conseil supérieur du notariat.

Това до голяма степен се дължи на края на ниските лихви. Инфлацията в цяла Европа ги сложи край, отчасти поради войната в Украйна.

Оттогава лихвите по ипотечните кредити са се повишили почти четири пъти, от 1% през декември 2021 г. до 3,8% през август 2023 г.

Това намали покупателната способност на домакинствата и доведе до спад на броя на кредитите, предлагани на физически лица, с 45% на годишна база.

Пазар на купувача
Лихвените проценти и по-малкото предложения за заеми означават, че продавачите вече нямат надмощие.

Един продавач, на име Винсент (името е променено), каза пред Le Monde: „Когато купихме нашия малък тристаен апартамент в 10-ти район на Париж през 2013 г., бяхме в надпревара да го получим. Важното беше, че бяхме 80% доволни от него.

„В наши дни купувачите са много придирчиви към всичко. Извършват допълнителни проверки и в крайна сметка не купуват.“

Сега той се премести в Южна Франция, след като продаде апартамента си от 55 квадратни метра. Продажбата на апартамента отне една година и беше продадена за 615 000 евро, значително под първоначалната цена от 670 000 евро.

По-малко продавачи, но повече спестявания
В момента се смята, че само собствениците, които абсолютно трябва да продадат, са съгласни на значително намаление на цената.

Въпреки това Чарлз Маринакис, председател на мрежата от агенции за недвижими имоти Century 21, каза, че цените ще трябва да паднат с до 20%, „ако искаме да се надяваме на възстановяване на транзакциите до средата на 2024 г.“.

Това е така, защото повишаването на лихвените проценти е намалило покупателната способност на хората с около 20%.

Това може да бъде смекчено от увеличените спестявания на хората. Тъй като ковид процентите на спестявания на домакинствата са се повишили средно с почти четири процентни пункта в сравнение с периода преди пандемията, съобщава националното статистическо бюро Insee (National de la statistique et des études économiques).

„Хората използват тези спестявания, за да купуват имоти“, каза Ян Джехано, главен изпълнителен директор на Laforêt Immobilier. „Виждаме, че някои купувачи не изискват заеми.“

Пазарът на ново строителство в затруднение?
Някои професионалисти в бранша казват, че турбуленцията на пазара на имоти може да има отрицателен ефект върху новото строителство.

Това няма да бъде подпомогнато от все още високата цена на строителните материали.

Г-н Violeau, нотариусът от Каен, е „притеснен от масово замразяване на пазара на ново строителство“.