Влез в акаунта си

Бърза статия за First Estates #2

Разнообразявайте и правете иновации, за да успеете в объркана среда

Настоящият пазар на недвижими имоти е трудно да се обобщи, защото, както казва Алън Каплан, директор на консултантските услуги на Grant Thornton: „Просто има твърде много указатели, сочещи в твърде много посоки.“first estates

Тъй като макар да е повлиян от макроикономическите тенденции, пазарът показва изненадващи вариации между географии, сектори и класове активи. Пазарните условия могат да варират в рамките на едно метро, като предградията процъфтяват, докато централния бизнес район се бори.

Въпреки това, по-големите сили, които засягат недвижимите имоти, са много реални, според Дон Дейвидсън, управляващ директор на консултантските услуги на Grant Thornton. След стабилен 10-годишен период обемът на транзакциите е намалял значително. Банките, особено регионалните банки, са подложени на силен натиск да затегнат стандартите за кредитиране. Въпреки че инфлацията спадна след своя връх, тя все още надхвърля историческите норми, а лихвените проценти продължават да се покачват.агенция за недвижими имоти

Тъй като много от работната сила работят от вкъщи, цели етажи на някои офиси са опразнени. Някои от тези хора ще останат настрана завинаги; други се връщат. Това често може да варира в зависимост от пазара и с времето, в зависимост от промените в политиката на големите работодатели. Повечето участници на пазара очакват известно ниво на рецесия през 2023 г., което ще добави допълнително объркване към пазарите на недвижими имоти.

Въпреки че висококачествените площи в добрите метро все още имат високи наеми и нива на заетост, много имоти от второ и трето ниво в централните бизнес райони изпитват затруднения. Каплан отбеляза: „Някои сгради вече не могат да се поддържат в сегашното им състояние. Най-висшето и най-добро използване може да бъде да ги разрушите.

От друга страна, скокът в корабоплаването означава, че складовият сектор като цяло процъфтява, тъй като регионалните, местните и хипер-локалните дистрибуторски центрове добавят капацитет. С нарастването на onshoring, производството на недвижими имоти изглежда здравословно.

Бъдете предпазливи, но пъргави

Настоящият пазар обещава да възнагради предпазливостта, диверсификацията, опортюнистичното купуване и иновациите. Според Дейвидсън, „Повечето инвеститори в момента са в нагласа на изчакване и вижте. Въпреки това добре капитализираните инвеститори са в силна позиция за опортюнистични покупки.“

Като се имат предвид разликите между пазарите и секторите, по-важно от всякога е да се търси смислена диверсификация. „Смислено“ е ключовата дума тук. Каплан отбеляза: „Възможно е да бъдете диверсифицирани на повърхността, с притежания в различни географски области и видове пазари. Но ако погледнете по-задълбочено и осъзнаете, че 70% от тези притежания са при един и същ наемател, все още сте изложени на риск.

Има възможности, които трябва да се използват. Много по-малки пазари не са били презастроени – а някои стават все по-привлекателни, тъй като офис служителите бягат от по-големите метро. По същия начин компромисът между връщането в офис кулите на централните бизнес райони и работата от вкъщи може да даде тласък на офисите в крайградския кръг.

Съвет: Превърнете офис пространството в достъпно жилище?
Две тенденции в момента съществуват една до друга: необходимостта от запълване на празни офис имоти и необходимостта от достъпни жилища. Грант Торнтън, управляващ директор, консултантски услуги, Дон Дейвидсън подчерта: „Имаме огромно предлагане на стари офис площи и голямо търсене на нещо, което попада под радара на повечето търговски недвижими имоти: достъпни жилища.

„Разбира се, преобразувания като това биха били много предизвикателни и биха изисквали много новаторско мислене. Вероятно ще е необходимо публично-частно партньорство, така че жилищата да са достъпни и имотите да останат жизнеспособни.“

Разбира се, доза иновативно мислене може да помогне за спасяването на недостатъчно представящи се имоти. Например, наемателите, които се нуждаят от по-малко офис пространство, може също да са отворени към удобства като фитнес зали или дневни заведения, които биха могли да примамят служителите от домовете им. В допълнение, напускащите дългосрочни наематели могат да бъдат заменени от наематели с по-краткосрочни наематели, които са готови да платят премия за по-голяма гъвкавост. В края на краищата, преди пандемията коуъркинг движението се възползва от желанието на работниците да имат пространство извън домовете си. Нуждата от второ пространство, което задвижи тази тенденция, все още съществува.