Влез в акаунта си

Епохата на Ренесанса: Пътеводител за епохата, важни хора, театър и изкуство

Много хора смятаха, че светът ще свърши, когато Черната смърт унищожи Европа и Азия. За всеобща изненада светът продължи да върви напред и културата преживя прераждане. В Европа това прераждане се нарича Ренесанс.bg.onlinebileti.com

Ренесансова епоха
Предистория на епохата на Ренесанса
Ренесансът (приблизително 1300-1600) е бум на художествено и научно обучение в Европа. Въпреки че Тъмните векове не са наистина толкова мрачни, колкото подсказва името, Ренесансът е прераждане за учени и художници, тъй като те прегръщат нови идеи и преоткриват класическата философия, литература и наука.онлайн билети

Бубонната чума уби толкова много хора, че промени социалния статус на работниците и занаятчиите. Пренаселените райони изведнъж нямаха достатъчно ръце, за да свършат работата. Всеки трябваше да спре и да преосмисли как живее ежедневието си, как ще планира бъдещето и каква стойност притежава даден индивид.

Ренесанс и прераждане
Началото на Ренесанса
Възраждане на науката и културата
Ръководство за начинаещи за Ренесанса
Разлики между италианския и северния ренесанс
Факти за черната смърт
Ренесансов фон.онлайн билети за театър
Влиятелни хора от Ренесанса
В Италия, родното място на Ренесанса, земята е разделена на градове-държави, управлявани от важни семейства. Въпреки че не управляваха родния си град Флоренция, семейство Медичи изигра огромна роля в неговото обновяване, като финансира и служи като покровители на някои от най-талантливите художници на епохата. Флоренция би изглеждала много различно без визията и инвестициите на Медичите.

Много неща се променят през Ренесанса, включително религията. Реформацията, религиозното движение, което доведе до протестантството, започна с човек на име Мартин Лутер, който беше уморен от корупцията в Католическата църква. Той особено не харесваше продажбата на индулгенции, сертификати, които поклонниците можеха да купят от Църквата, за да простят греховете си. Писанията и идеите на Лутер повлияха силно на няколко нови религиозни ордена, включително Англиканската църква.мъжът ми е виновен билети

Английският крал Хенри VIII не можел да има син от първата си съпруга и когато папата отказал да му даде развод, той основал собствена църква вместо това. Естествено, тази църква му даде развода, който искаше, и макар последващият му брак да не се разви добре, новата протестантска църква в Англия беше тук, за да остане.

Управлението на кралица Елизабет I, дъщерята на Хенри VIII, бележи края на Английския ренесанс. Тя се смята за един от най-великите владетели на Англия. Тя не само защитава Англия от испанската армада, най-голямата военноморска сила в света по това време, но също така насърчава едно доста толерантно общество.

Семейство Медичи
Мартин Лутер
Английската кралица Елизабет I
Испанската кралица Изабела I
Крал Хенри VIII
Йоханес Гутенберг и печатарската преса
Николо Макиавели
Крал Хенри VIII
Театър Ренесанс
Театърът на Шекспир и неговите колеги драматурзи не беше чистото, гражданско преживяване, което имаме в театъра днес. Публиката беше шумна, шумна и щастлива да уведоми актьорите, ако не им хареса шоуто.мъжът ми е виновен

Въпреки че най-лошото от чумата вече беше плъзнало из Европа, тя и други силно заразни болести се завръщаха няколко пъти и публичен театър като Глоуб, където се играха пиесите на Шекспир, трябваше да затваря многократно за обществена безопасност. Изпълнителите също трябваше да се справят с тежка цензура.

Пътуващите групи от изпълнители бяха популярни сред всеки, който имаше парите да ги приеме. Докато повечето социални класи трябваше да гледат непристойни представления в Globe или пиеси за морал на публични сцени, богатите елити можеха да се наслаждават на представления в собствените си домове.

Подривен театър в ренесансова Англия
Комедия дел’Арте
Уилям Шекспир
London Playhouses по времето на Шекспир
Скритите писателки на елизабетинския театър
Морални пиеси
Театър „Глобус“.
Ренесансово изкуство
Средновековното изкуство се фокусира върху иконите и идеалните форми. Реалистичните детайли просто нямаха толкова голямо значение за художниците; след като преживяха това, което мнозина смятаха за края на света, хората преосмислиха как виждат цялата вселена. Съчетано с преоткриването на древното римско и гръцко изкуство, литература и култура, това доведе до развитието на хуманизма, идеята, че индивидът има стойност сам по себе си и заслужава внимание и изучаване. Тези идеи се появяват в работата на ренесансови майстори като Леонардо да Винчи, Ботичели и Микеланджело.

Леонардо да Винчи
Сикстинската капела
Сандро Ботичели
Микеланджело
Материали и техники на възрожденското изкуство
Ренесансова архитектура
Ренесансово изкуство в Италия
Ренесансово изкуство
Как завършва ерата на Ренесанса?
Ренесансът започва благодарение на разклатени идеологии, елитна класа, която може да финансира частни арт проекти, и преоткриването на древни цивилизации. Това приключи, защото тези преродени идеи станаха стандартни и свежи концепции израснаха от тях по време на Просвещението.