Влез в акаунта си

ИСТОРИЯТА НА АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ

На 14 юни 1777 г. Континенталният конгрес приема акт за установяване на официално знаме за новата нация. Резолюцията гласи: „Решено знамето на Съединените щати да бъде тринадесет ивици, редуващи се червено и бяло; съюзът да бъде тринадесет звезди, бели в синьо поле, представляващи ново съзвездие. На 3 август 1949 г. президентът Хари С. Труман официално обявява 14 юни за Ден на знамето.знамена и флагове

Историята на нашето знаме е толкова завладяваща, колкото и тази на самата Американска република. Той е преживял битки, вдъхновил е песни и еволюирал в отговор на растежа на страната, която представлява. Следва колекция от интересни факти и обичаи за американското знаме и как трябва да се показва:

ПРОИЗХОД
Произходът на първото американско знаме е неизвестен. Някои историци смятат, че е проектирано от конгресмена от Ню Джърси Франсис Хопкинсън и ушито от шивачката от Филаделфия Бетси Рос.
Името Old Glory е дадено на голямо знаме с размери 10 на 17 фута от неговия собственик Уилям Драйвър, морски капитан от Масачузетс. Вдъхновявайки общия прякор за всички американски знамена, се казва, че знамето на Шофьора е оцеляло при множество опити да бъде обезобразено по време на Гражданската война. Драйвър успя да развее знамето над сградата на Тенеси, след като войната приключи. Знамето е основен артефакт в Националния музей на американската история и последно е изложено в Тенеси с разрешение на Смитсониън на изложба през 2006 г.знамена

Между 1777 и 1960 г. Конгресът прие няколко акта, които промениха формата, дизайна и разположението на знамето и позволиха добавянето на звезди и ивици, за да отрази приемането на всеки нов щат.
Днес знамето се състои от 13 хоризонтални ивици, седем червени, редуващи се с шест бели. Ивиците представляват оригиналните 13 колонии, а звездите представляват 50-те щата на Съюза. Цветовете на знамето също са символични; червеното символизира издръжливост и доблест, бялото символизира чистота и невинност, а синьото представлява бдителност, постоянство и справедливост.
Националният музей на американската история предприе дългосрочен проект за запазване на огромното знаме на гарнизона от 1814 г., което оцеля след 25-часовия обстрел на Форт Макхенри в Балтимор от британските войски и вдъхнови Франсис Скот Кий да композира „The Star-Spangled Banner“. Често споменаван с това име, знамето се е зацапало и отслабнало с течение на времето и е било извадено от музея през декември 1998 г. Тези усилия за запазване започнаха сериозно през юни 1999 г. и продължават и до днес. Сега флагът се съхранява под ъгъл от 10 градуса в специална камера с филтрирана светлина с ниско съдържание на кислород и периодично се изследва на микроскопично ниво, за да се открият признаци на гниене или повреда в отделните му влакна.flag flag
Има няколко места, където флагът на САЩ се развява 24 часа в денонощието, или чрез президентска декларация, или по закон:
– Форт Макхенри, национален паметник и историческо светилище, Балтимор, Мериленд

            – Flag House Square, Балтимор, Мериленд

            – Мемориал на морската пехота на САЩ (Иво Джима), Арлингтън, Вирджиния

            – На зеленото на град Лексингтън, Масачузетс

            – Белият дом, Вашингтон, окръг Колумбия

            – Входни митнически пристанища на Съединените щати

            – Основания на Националната мемориална арка в държавния парк Valley Forge, Valley Forge, Пенсилвания

ВДЪХНОВЕНИЕ
След британска бомбардировка поетът аматьор Франсис Скот Кий беше толкова вдъхновен от гледката на американското знаме, все още веещо се над балтиморския Форт Макхенри, че написа „The Star-Spangled Banner“ на 14 септември 1814 г. Той официално стана наш национален химн през 1931 г.
През 1892 г. знамето вдъхновява Джеймс Б. Ъпам и Франсис Белами да напишат Клетвата за вярност. За първи път е публикуван в списание, наречено The Youth’s Companion.flagflag.bg
НА ДАЛЕЧНИ БРЯГОВЕ
Първият път, когато американското знаме се развява в чужбина на чуждестранна крепост, беше в Либия, над Форт Дерн, на брега на Триполи през 1805 г.
През 1909 г. Робърт Пири поставя американско знаме, ушито от съпругата му, на Северния полюс. Той остави и части от друго знаме по пътя. Това е единственият път, когато човек е бил почетен за разрязването на знамето.
През 1963 г. Бари Бишоп поставя американското знаме на върха на Еверест.
През юли 1969 г. американското знаме се „развя“ в космоса, когато Нийл Армстронг го постави на Луната. Флагове бяха поставени на лунната повърхност при всяко от шестте пилотирани кацания по време на програмата Apollo.знаме по собствен дизайн
НАСА
Снимка: С любезното съдействие на nasa.gov

ПОКАЗВАНЕ НА ЗВЕЗДИ И ивици
Знамето обикновено се показва от изгрев до залез слънце. Трябва да се повдига бързо и да се спуска церемониално. При лошо време знамето не трябва да се развява.
Знамето трябва да се показва ежедневно и на всички празници, ако времето позволява, върху или близо до главните административни сгради на всички обществени институции. Той също така трябва да бъде изложен във или близо до всяко избирателно място в дните на изборите и във или близо до всяко училище по време на учебните дни.
Когато се показва плоско срещу стена или прозорец, или във вертикална ориентация