Влез в акаунта си

Какво е жилищен балон и в момента ли сме в такъв?

Днешните ниски лихвени проценти по ипотечните кредити са чудесни за жилищния пазар и купувачите на жилище за първи път. За съжаление, голямото търсене от страна на купувачите доведе до рязко покачване на цените, карайки много хора да се чудят дали не живеем в още един жилищен балон.first estates

Голямата рецесия не е толкова далеч назад в нашата колективна памет. В средата на 2000-те години рязкото покачване на цените на жилищата спря рязко. Ценностите паднаха. Милиони хора загубиха домовете си. Така че, когато чуем експертите да подхвърлят фразата „жилищен балон“, има смисъл да се чудим дали не сме тръгнали към друга национална финансова криза.софия апартаменти под наем

Съдебните заседатели са навън, но повечето експерти не смятат, че сме в още един имотен балон. Обстоятелствата, които движат жилищния пазар днес, не са същите като през 2007 г.

Преминете към

Какво е жилищен балон?
Какво причинява жилищен балон?
Сега ли сме в жилищен балон?
Какво да направите, ако жилищният балон се спука
Все още имате въпроси?агенция за недвижими имоти
Често задавани въпроси
Какво е жилищен балон?
Жилищният балон или балонът на недвижимите имоти възниква, когато пазарната цена на жилищните имоти рязко се покачи. Това ще се случи, когато търсенето на жилища надхвърли действителното предлагане. Първоначалното повишение създава очакване за бъдещи повишения. Това очакване привлича спекуланти, които инвестират на пазара, надявайки се да спечелят от нарастващите цени. Това допълнително увеличава търсенето и цените, карайки балона да се разтяга и расте.

В един момент жилищата стават надценени и цените на жилищата стават неустойчиви. Търсенето намалява, но предлагането се увеличава. Сега, с по-малко купувачи, цените на жилищата падат и балонът на жилищата се спуква.продажба на имоти

Какво причинява жилищен балон?
Жилищните балони са комбинация от фактори, водещи до високо търсене и рязък ръст на цените. Имате нужда от здрава икономика, от една страна. Когато разполагаемият доход расте и хората се чувстват сигурни в работата си, желанието да излязат на улицата и да пазаруват расте.

Друг фактор са лихвите по ипотечните кредити. Ниските лихви стимулират търсенето, защото ипотеките стават по-достъпни. На пазара на недвижими имоти, където цените са ниски, а цените на жилищата растат, множество купувачи често се надпреварват помежду си, за да грабнат всяка нова обява. Това вдига цените още повече.

Облекчените насоки за ипотечно кредитиране също могат да играят роля. В жилищния балон, който доведе до Голямата рецесия, много кредитори отпуснаха заеми на високорискови кредитополучатели, които не можеха да си позволят да ги изплатят.

  • first.bg
  • Добавете спекулантите, които действат като инвеститори на жилищния пазар, причинявайки надценяването на недвижимите имоти, и получавате предпоставки за жилищен балон.

    Сега ли сме в жилищен балон?
    Повечето експерти не вярват, че в момента сме в жилищен балон.

    Сривът на жилищния пазар през 2008 г. беше до голяма степен причинен от хищническо кредитиране. Кредиторите дадоха заеми, които кредитополучателите не можеха да си позволят да върнат. В много случаи не се изискваше документация, за да се докаже, че кредитополучателят има достатъчно доходи, за да си позволи ипотеката. На практика всеки може да получи жилищен кредит. Тези заеми с посочен доход са много различни днес и рисковите ипотеки не се получават толкова лесно.

    Сегашното търсене не е резултат от лесно кредитиране. Това е резултат от естествените пазарни сили на търсене и предлагане. Експерти смятат, че строителството на нови жилища ще спомогне за намаляване на търсенето в близко бъдеще.

    Така че защо някои хора смятат, че сме в поредния жилищен балон? Една от причините е, че предлагането е малко и цените растат по-бързо от заплатите. Друга е, че домовете в голяма част от страната се смятат за надценени.

    Освен това броят на природните бедствия нараства също толкова бързо, колкото цените на жилищата. Някои експерти смятат, че сме на едно голямо събитие от това да видим фалит на големи застрахователи. И това може да създаде жилищна криза.

    За повече относно това дали е добър момент за покупка или не, вижте нашето ръководство.

    Какво да направите, ако жилищният балон се спука
    Притеснявате се, че предстои нова жилищна катастрофа?

    Ако сме в жилищен балон и балонът се спука, стойностите на жилищата ще се сринат. Може да откриете, че домът ви не струва сумата, която все още дължите. Ако сте под вода, може да ви е по-трудно да продавате и да се местите, без да поемате загуба.

    Най-доброто, което можете да направите сега, е да избегнете ипотека, която не можете да си позволите. Преди да купите жилище, използвайте ипотечен калкулатор, за да разберете колко можете да си позволите.

    Също така избягвайте рискови заеми. Ипотечните кредитори за купувачи на жилище за първи път могат да ви помогнат да преведете през процеса и да изберете подходящ заем.

    При последния срив на жилищния пазар повечето собственици на жилища, които успяха да продължат да плащат месечните си ипотечни вноски, в крайна сметка видяха повишаване на стойността на жилището си и възвръщаемост на капитала.

    Не всички се справиха толкова добре. Спекулантите, които са купували жилища, използвайки заеми само с лихва, смятат, че стойността на дома ще продължи да расте и в резултат на това те ще спечелят собствен капитал. Идеята беше, че преди заемът да бъде нулиран до по-високо плащане на главница плюс лихва, те ще могат да рефинансират до по-ниска лихва или да продадат дома. За съжаление, когато стойностите се сринаха, някои от тези хора не можаха да продължат да извършват плащания. Добавяйки обида към нараняването, те не можеха да продадат дома