Влез в акаунта си

Липсата на достъп до образование не позволява на 98 милиона деца в Субсахарска Африка да посещават училища

Деветдесет и осем милиона деца и младежи на възраст между шест и 18 години все още не посещават училища в Субсахарска Африка, според нови данни, публикувани от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).образование

Субсахарска Африка има най-висок процент деца извън обхвата на формалното образование, следвана от Централна и Южна Азия с 85 милиона.

„Нуждаем се от глобална мобилизация, за да поставим образованието на върха на международния дневен ред“, каза Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.кан академия български език

Процентът на жените извън училище в Субсахарска Африка е с 4,2% по-висок от този на мъжете. Разликата между половете, или разликата между това колко момичета и момчета напускат училище, е премахната в световен мащаб.

Разликата между половете сред децата в началното училище през 2000 г. е 2,5 процента, а сред тези в гимназията е 3,9 процента. Тези пропуски са сведени до нула, въпреки че регионалните различия продължават да съществуват.

Неравенството в достъпа до образование държи 20,2 милиона деца в Нигерия далеч от училище. Страната е следвана от Етиопия с 10,5 милиона и Демократична република Конго с 5,9 милиона.

ЮНЕСКО събра данните, използвайки нов, подобрен метод за комбиниране на административни данни с данните от проучването. Тази методология е използвана преди това за оценка на здравните показатели.obr.education

ЮНЕСКО оцени процентите на деца извън училище за 192 държави от 2000 г. насам. Населението извън училище е 244 милиона през 2021 г., като 67 милиона деца са в начална училищна възраст (около 6-11 години), 57 милиона юноши на по-ниска средна училищна възраст (около 12-14 години) и 121 милиона младежи на гимназиална възраст (около 15-17 години).

Процентите сред юношите и младежите в средна училищна възраст в Нигерия почти не са се променили през последните 20 години.

Броят на децата в начална училищна възраст, които не посещават училище, се е увеличил с 50 на сто – от 6,4 на 9,7 милиона. Процентът остава постоянен на 28 процента от 2010 г.

Кризата на обучението е засегнала значително децата в Африка на юг от Сахара, се казва в друга оценка на организацията с нестопанска цел Save the Children.khan academy българия

Има няколко държави с постоянни пропуски в данните. Със съдействието на ЮНЕСКО 90 процента от страните са определили национални показатели за оценка на напредъка към качествено образование до 2030 г.

Генералният директор на ЮНЕСКО ще поднови своя призив за глобално образование на знаменателната среща на високо равнище за трансформиране на образованието, която ще се проведе на 19 септември в централата на ООН в Ню Йорк.образование без раници

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш свика срещата на върха за мобилизиране на действия и решения, включително обръщане на загубите на обучение поради пандемията от COVID-19.