Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
    Ламиниран паркет за подово отопление – Защо и как да използваме ?

    Ламиниран паркет за подово отопление – Защо и как да използваме ?

Топлината и уютът вкъщи са безценни през зимните месеци, за това в тази статия на Proektanti.bg ще ви помогнем с избора на правилния за вас ламиниран паркет за подово отопление. Ще разгледаме различните варианти за монтаж на ламинат и подово отопление и ще ви дадем съвети как да започнете и завършите успешно вашия проект.

      Подходящ ли е ламиниран паркет за подово отопление

Съвременните ламинирани паркети са по подразбиране съвместими с всички видове подово отопление – водно и електрическо. Ако все пак имате съмнения е най-добре да прочетете инструкциите на ламината, или да се свържете с продавача.

Когато избирате каква настилка ще сложите върху подовото, факторът върху който трябва да се съсредоточите е коефициентът на топлопроводимостта. В сравнение с алтернативите, ламинираният паркет няма най-високата стойност, но основното му предимство, е че изстива бавно, след като е спряно подовото. Това го прави удобен и икономичен избор за настилка на детски стаи и всекидневни, където прекарваме деня си.

При избор на ламиниран паркет за подово отопление също трябва да вземете предвид класа и размера му. Препоръчваме да използвате ламинат с дебелина между 10 и 12 мм, с клас 32-33 и клас освобождаване вредни емисии Е1-Е0. Некачественият и евтин ламинат не е годен за употреба с подово, защото изпускат вредни вещества при нагряване. 

Прочетете също : Технически камък за баня: Повишаване на качеството на пространството

   Поставяне на ламиниран паркет за подово отопление

За поставянето на ламиниран паркет върху подово отопление ви съветваме ви да изберете услугите на опитен майстор при поставянето на ламиниран паркет върху подово. Процесът не е сложен или техничен, но има много стъпки, които трябва да бъдат следвани, за да бъдат избегнати проблеми в бъдеще. 

Първоначално трябва да се убедите, че подовото е вътре в замазката или бетонния слой и е с правилно разположение спрямо указанията на производителя. След това се прави замазка, която трябва да престои между 1 и 3 седмици, в зависимост състава ѝ и атмосферните условия. Като се убедите, че замазката е напълно суха, системата за подово се загрява предварително, за да се изпробва и тества, преди поставянето на ламината. Ако всичко е наред, се преминава към поставянето на самия ламинат. Използват се специални изолационни материали под ламинирания паркет, които го предпазват от влага и му позволяват да отдава топлина.

Поставяне на ламинат, Ламиниран паркет за подово отопление

              Керамични плочки като алтернатива 

  Алтернативата на ламината за подово са керамичните плочки. Тази настилка е с по-висока топлопроводимост, като при някой плочки коефициентът е до 4 пъти по-висок от този на ламината. Най-често този вариант се използва за отопление на бани, мокри помещения и кухни, където най-често се срещат плочките като подова настилка.

 Въпреки фактът, че имат по-висока топлопроводимост, плочките крият някои непредвидени рискове, които могат да доведат до непредвиден и наложителен  ремонт и допълнителни разходи.

 Основният риск се крие в основата на плочката, където се срещат керамичното покритие и лепилото за плочки. Тези материали имат различни коефициенти на термично разширение и съответно се разширяват различно при подаване на топлина от подовото. При тези условия, на границата на двата материала възниква напрежение, което води до отлепяне и начупване на плочката и фугите. С правилните материали, лепила и монтаж този проблем може да бъде избегнат и предотвратен, но това изисква значителна инвестиция, но пак трябва да имате едно на ум при повишаване на температурата над 27 градуса.

 Друг проблем може да бъде самото лепило, използване при монтажа. Лепилата за плочки са на циментова основа, което ги прави нееластични. Редуващите се свивания и разширявания, предизвикани от подаването и спирането на топлина, могат да доведат до отлепяне на плочката. Можете да избегнете това чрез прибавянето на добавки към лепилната смес, които ще му предадат остатъчна еластичност след втвърдяване.

Също трябва да обърнем внимание и на фактът, че плочките сами по себе си не задържат топлина. След спиране на подаването на топлина от подовото, те много бързо изстиват. Това води до по-висока консумация на енергия, особено ако се намират във всекидневната или детската стая.

Плочки, Редене на ламинат,    Ламиниран паркет за подово отопление

    Ламиниран паркет за подово отопление – често срещани проблеми и поддръжка

  Най-често срещаният проблем с ламината е подуването на дъски. Основната причина ламинатът да се подува е образуването на разстояние между отделните дъски. Това най-често се случва при дългогодишна експлоатация на ламината, драскане и нараняване от други предмети или неправилно поставяне. При почистване с вода, разстоянията между дъските просмукват течност, което води неизбежно до подуване и отлепяне. Макар че ламинатът е изолиран и непромокаем, водата все пак може да намери път до него и да наруши инсталацията. Съветваме да се използва по-малко течност при почистване на пода, както и подсушаване веднага след това.

 Важен е и изборът ви за препарат за почистване. Препаратите на маслена основа водят до преждевременно износване, тъй като веществата в тях взаимодействат със защитното покритие на ламината. Образуват се ивици и други несъвършенства на повърхността. Нарушената структура по-трудно провежда топлина и води до неефективност на отоплителната система. 

 Не на последно място е правилната инсталация първо на подовото и след това на ламината. За предпочитане е да изберете екип от професионалисти  и  да се консултирате с приятели, които имат опит с подобни проекти. Съветваме също да изисквате гаранция при полагане. Също е препоръчително да наблюдавате работния процес при инсталацията, или инвестирате в строителен надзор.

Ламинат, Ламиниран паркет за подово отопление

Прочетете също : Стенни облицовки – Видове | Какво трябва да знаем?

 Когато изберете ламиниран паркет за подово отопление вие инвестирате в надеждна и ефикасна настилка за вашия дом. Лесен е за поддръжка и инсталация и може лесно да се демонтира и подмени след дългогодишна експлоатация. Научете още за ламиниран паркет за подово отопление в нашия блог

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *