Влез в акаунта си

Промери как използваме менталната математика

Всички сме виждали и сме се стряскали от различните видеоклипове, на които попадаме, когато малки деца извършват тежки и сложни изчисления и malchugani дават отговорите само за миг! Е, чудили ли сте се някога как го правят? Макар че за повечето от нас големите числа могат да изглеждат плашещи, как децата от видеоклиповете изчисляват 1256+9876 само за няколко секунди? Дали това е умение или трик, който те знаят?

Менталната математика е набор от умения, които позволяват на хората да смятат „в главите си“, без да използват никакви инструменти. Тя е полезна както в училището, така и в ежедневието на отделния човек. Менталната аритметика може да помогне на децата да придобият по-добро разбиране на математическите идеи и да се снабдят с отговори по-бързо. Тя също така помага за развитието на конкретни умения, вместо да се разчита единствено на запаметяването за извършване на изчисления.

Учениците трябва да използват разбирането си за числата и malchugani математическите процедури, за да извършват умствени изчисления. Това не само предизвиква тяхната памет, но и помага за нейното подобряване.

Процесът на оценяване се основава на умствени изчисления. Той ни дава възможност да преценим дали резултатите, получени без използване на калкулатор, са точни или не.

Как се използват умствените изчисления в ежедневието ни?

Всички сме научени да смятаме по конвенционалните методи; менталната математика обаче е процесът на извършване на математически изчисления в malchugani съзнанието ви, без да използвате калкулатор, химикалка или хартия. Някои хора смятат, че това е манипулиране на числата в съзнанието им. Ежедневни примери за ментална математика включват: 

1. По време на пазаруване –

Купуването на опаковка от 10 шоколада за 100 рупии е по-добре, отколкото купуването на 10 шоколада за 15 рупии всеки. Можете просто да разделите 100 рупии на 10 шоколада и да видите, че покупката на тази опаковка, в която всеки шоколад струва 10 рупии, е по-добра от покупката на 10 шоколада по 15 рупии, което ще бъде 150 рупии.

2. Когато сте на гишето за плащане-

Ако сте объркани дали сумата, която сте получили от касиера, е вярна или не, можете просто да направите мисловната математика в ума си. Ако списъкът е като 61+22+36, тогава можете просто да добавите 60+20+30 = 110 и 6+2+1 =9, което е 110+9=119. Това е детски играчки вашият общ сбор. След това я извадете с общата сума, която сте дали, с общата сума, която сте получили, 120-119=1.

3. По време на пътуване –

Изчисляването на ум може да се използва широко, когато сте на почивка. То ви помага при изчисляването на разстоянието винаги, когато сте на път. Например: Ако за изминаването на един километър са ви необходими 20 минути, тогава колко точно време играчки ще ви е необходимо, за да изминете 5 км? Просто умножете 5 × 20 = 100 ( 1 ч. 40 мин. ) или можете да добавите 20, 5 пъти повече, което ще бъде 20+20+20+20+20+20 = 100.

Умствената математика ще ви бъде полезна и когато трябва да превърнете километрите в мили или метри.

4. Докато приготвяте храна –

Умственото определяне на количеството, докато приготвяте храна, е едно от най-важните приложения на менталната математика. Да предположим, че приготвяте екстравагантно ястие за някои гости и внимателно следите за количеството на съставките. Рецептата обаче е за четирима души, а вие трябва да приготвите ястието за 9-10 души. В такава ситуация ще трябва да използвате повече от двойно количество от всяка съставка. Това означава, деца че всеки елемент трябва да се добави 2,5 пъти повече от даденото в рецептата, за да може ястието да е достатъчно за всичките ви гости. Извършването на това с помощта на менталната математика може да бъде лесна задача; в противен случай може да ви остави в недоумение!

5. Декориране и преустройство на дома –

Изчисляването на площи и периметри може да се окаже сложна задача! Въпреки това те влизат в употреба повече, отколкото можете да очаквате. Като хора обичаме да променяме стаите си, декора и цвета на стените. Но как бихте изчислили колко боя ви е необходима? Или колко от тези тапети трябва да купите? Ако знаете как да ги изчислите мислено, това би ви помогнало само за миг да решите колко дървен материал да купите за пода или тавана.

6. Спорт –

Повечето от нас обичат спорта! Често ни се случва да седим пред телевизора, да гледаме любимите си серии по крикет, да подкрепяме любимия си отбор. Представете си, че вашият отбор трябва да вкара 291 точки, за да спечели за 50 топки, но резултатът е 201. Как бихте изчислили сега колко рунда са необходими на отбора? Да седите с калкулатор в ръка просто не е добра идея! В такъв случай се използва и умствената математика, за да се определи, че отборът все още се нуждае от 291-201=90 писти, за да спечели от 50 топки.

7. Колко време остава на класа, за да свърши –

Ако по часовника е 12:05, а лекцията свършва в 12:40, как ще изчислите колко време остава до края на занятието? В такива случаи учениците използват способността на ума да извършва изчисления, без да използват химикалка/хартия или джаджа.

Освен това ученикът може да е любопитен да разбере колко време остава за любимия му час за занимания, който се провежда в 13:10 ч. Ако часовникът показва час 12:00, с помощта на мисловната математика ученикът лесно ще може да изчисли, че за същото остава точно 1 час и 10 минути!

8. Валутни курсове –

Ако сте на екскурзия в Европа и изведнъж се натъкнете на любимия си шоколад, който струва 5 долара във вашата страна, а в страната, в която се намирате, е само 1 евро. Тогава как ще пресметнете дали това е добра сделка за вас или не? При превръщането на 1 евро в долари ще трябва да умножите или разделите курса на валутата си по еврото, за да получите цената на шоколада в долари! Ако направите това мислено, това ще ви помогне многократно, тъй като човек не винаги разполага с калкулатор.

9. Зареждане на гориво –

Когато зареждате гориво, може да ви се наложи да изчислите мислено определено число. Например, ако трябва да заредите 10 литра гориво в малчугани автомобила си, а горивото там, където живеете, струва 1,5 долара за литър, ще искате да знаете каква цена ще трябва да платите за 10 литра. Винаги да разчитате на джаджи и на химикалка и хартия не би било идеалното предложение за вас! В такъв случай използването на потенциала на ума, за да изчислите, че ще трябва да платите 15 долара за 10 литра, би изисквало капацитет за извършване на умствена математика.

10. Разделяне на сметката –

Когато сте на ресторант с много приятели, решавате да разделите сметката поравно между всички членове. Сега, ако сметката е около 100 долара, а приятелите ви са петима, ще трябва да извършите умствена математика, за да определите колко трябва да плати всеки приятел. Освен това, когато предлагате бакшиш на сервитьора, ако решите да дадете 10 % от общата сметка като бакшиш, използването на умствения потенциал за изчисление ще ви помогне многократно да определите, че всеки от приятелите трябва да плати по 20 USD, а на сервитьора ще бъде даден бакшиш от 10 USD.