Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Етапи на строеж | Регулации в строителството?

Етапи на строеж | Регулации в строителството?

Етапи на строеж на жилищна сграда или какви са необходимите актове за извеждането на обекта в експлоатация?

Ако си търсите или вече сте си закупили жилище, то със сигурност сте се сблъсквали с редица въпроси от брокер на недвижими имоти, банки и приятели. Най-често задаваните са „Провери ли кои етапи на строеж вече са преминали?“, „Сградата има ли вече АКТ 14, ами 15 и 16?“.

Тези, които все още не са преминали през този етап от живота сигурно се чудят за какво  точно става въпрос.

Е, за днешната статия от Proektanti.bg сме се подготвили с полезна информация, която да обясним на един по-лесен и по-достъпен език.

В статията Етапи на проектирането на къща , можете да разгледате всички процедури, които трябва да извършите с помощта на архитект преди издаването на разрешение на строеж.

Преди стартирането на същинската част трябва да имате създаден инвестиционен проект и идеен проект с всичките необходими допълнения. Освен това вече трябва да сте си набавили целия необходим набор от документи.

След това стартирането на строежа може да започне, но не и преди одобрението на регулаторните органи в страната.

Нека видим как се случва всичко това.

Одобрение на инвестиционен проект

След изготвянето на инвестиционния проект трябва да бъде внесен в общината и разгледан обстойно от главния архитект.

Проектът следва да се съгласува с устройствения план и нормите на застрояване.

Всяка една част от проекта, която отговаря на изискванията се подпечатва с печат на общинската или областната администрация.

Полученото одобрение на проекта има своята давност. В случай, че в период от една година не сте стартирали процедура по искане на одобрение за строеж ще трябва да внесете инвестиционния проект повторно.

Издаване на разрешение за строеж

Необходимото разрешение за стартиране на строеж се издава едновременно с одобрението на инвестиционния проект.

Другата възможност е да се подаде отделно заявление в общината, което бива разглеждано от главния архитект на съответната община в 7-дневен срок.

етапи на строеж

Етапи на строеж

За начало на процеса по строителство се счита денят на издаване на протокола, който разрешава откриването на строителна площадка.

Издаване на АКТ 14

Това е първият нормативен документ, който се издава след приемането на конструкцията на сградата.

Етапът се нарича „груб строеж“ и включва полагане на основи, вдигане на ограждащи стени и наличие на покрив.

АКТ 14 представлява упражняването на правото на строеж. След получаването му може да задействате процедурата по нотариално прехвърляне и получаването на нотариален акт за собственика.

Издаване на АКТ 15

След като сте изпълнили всички предходни процедури е време да преминете към следващия етап. Той има за цел да установи годността за приемане на строежа.

АКТ 15 служи за предаване на изготвения строеж от строителя към възложителя.

Тоест сградата е напълно завършена, но това трябва да бъде удостоверено чрез нормативен документ. Той се съставя от строителя, възложителя, проектантите и надзорните лица, като накрая бива подписан от собствениците на имотите.

етапи на строеж

Издаване на АКТ 16

Издаването на АКТ 16 се счита за последен етап на строителството. Той представлява крайния контролен етап преди официалното въвеждане в експлоатация на имота.

На този етап се проверяват обстойно всички дейности и това дали отговарят на нормативната уредба. В случай, че става въпрос за ниски кооперации АКТ 16 не е необходим. При такава ситуация директно се преминава към издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата.

Важно е да се запознаете с ключовите етапи на строеж, защото от тях зависи и финансирането, което ще получите от банковите институции в случай, че имате необходимост от жилищен кредит.търся си работа

етапи на строеж

Прочетете още: Как да изберем строителна фирма?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *