Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Строене на къща – как да се подготвим безупречно за проекта

Строене на къща – как да се подготвим безупречно за проекта

Проектът по строене на къща вероятно е преживяване, което ще ви се случи един път в живота. За това е не само изключително важно преживяване, но и много специално.

За някои хора, които се захващат със строене на къща, влакчето от емоции, през които преминават по време на проект, може да ги накара да се почувстват живи и те просто нямат търпение да планират следващия си.

Други биха могли да се закълнат, че никога повече няма да предприемат този вид проект. Независимо от кой тип сте, справедливо е да се каже, че никой не се впуска леко в проект по строене на къща. 

Тези, които са се заели, неизменно ще намерят начин да стигнат до финалната линия, без значение колко гладък или неравен е пътят към целта им и в крайна сметка ще получат дом, с който да се гордеят.

И така, какво можете да направите, за да направите процеса по строене на къща възможно най-безпроблемен? Ето и 5 съвета за справяне, предоставени от експертите в областта.

Строене на къща – прецизно планиране

Времето, прекарано в проучване какво искате, какво ще струва и как можете да го получите, рядко се губи. Бихме ви препоръчали да отделите толкова време за планиране на това, което ще правите, колкото за същинското строене на къща.

Има толкова голям избор по отношение на дизайнерски опции, структурни системи и довършителни материали, че вземането на решения може да изглежда непосилно.

Но чрез възприемане на търпелив подход, проучване на това, което съществува като възможности на пазара, разговаряне с експерти, можете да сте сигурни, че правите правилния избор и получавате възможно най-доброто за парите си.

Строене на къща

Самостоятелните строители, които искат да преживеят изграждането на мечтания дом, без да се налага да цапат ръцете си, обикновено имат две възможности.

Първата е да предадете целия проект на строител и да се отпуснете, докато строителството се извършва. Това е добър вариант, ако строите, за да продавате, но това отнема контрола от ръцете ви.

Вторият и най-добър начин е да се комбинира изграждане на корпус от дървен материал от акредитиран строител със специален ръководител на проекта.

Този екип може да ви преведе през ключовите регулаторни и проектни решения, необходими за успешното строене на къща, като същевременно ви позволява да участвате напълно.

Създаването на екип мечта за изграждането на вашия мечтан дом ви дава предпазната мрежа от опитни професионални съвети на всеки етап, включително:

  • Планиране – Какво е работило преди и какво не, увеличавайки максимално шансовете ви да получите разрешение.
  • Възможност за строене – ключът към успешното и рентабилно изграждане. Простите промени на ранен етап могат да предотвратят значителни непредвидени разходи.
  • Спецификация – Възнамерявате ли просто да отговаряте на строителните разпоредби или се стремите към нещо друго? Има безброй опции, които ще разберете най-добре с добри съвети от самото начало.
  • Планиране на разходите – Вашият бюджет срещу това колко реалистично ще струва построяването на тази къща.
  • Програма – Добре обмисленият график е от съществено значение, за да можете да планирате ефективно проекта.
  • Комфорт – Решете кое е важно за вас и кое не.

Строене на къща – реалистичен бюджет

Добрата новина е, че много малко проекти се провалят. Но ако това ще се случи, вероятно е защото парите са свършили. Ако това се случи, нещата стават трудни както практически, така и емоционално.

Едва ли има хора, които са успели да завършат изграждането на къщата под предвидения бюджет. Повечето ще признаят, че завършеният им дом струва малко повече, отколкото първоначално са смятали. Но при условие, че използвате малко здрав разум, няма да се окажете с преразход.

Строене на къща

Ключът към постигането на това е да определите колко можете да съберете общо за проекта и да използвате тази цифра като основа за вашия избор на дизайн, вместо да се опитвате да направите неадекватен бюджет, подходящ за свръхамбициозен проект.

Тази обща сума трябва да включва непредвидени разходи от поне 10% от разходите ви за изграждане за покриване на непредвидени събития.

Строене на къща – следвайте правилата

Харесва ни, или не, ние сме подвластни на закони, контролиращи планирането и развитието и то не без причина. Не можете да построите нов дом без пълно разрешение за планиране.

Всяко съгласие вероятно ще дойде с прикачени условия, които трябва да бъдат спазени, така че не се опитвайте да нарушавате правилата.

Има някои ситуации, при които получаването на официално разрешение за планиране или одобрение от строителния контрол всъщност не е необходимо. Това често може да се случи при обновяване (или понякога разширяване) на съществуващ имот.

Обърнете внимание, че все още ще има правила за проекта, които да се следват при тези обстоятелства и всеки проект трябва да отговаря на минималните стандарти. Изложени от актуалния правилник за строителство.

Строене на къща

Въпреки че може да мислите, че можете да се измъкнете, сгради, които нямат одобрение за планиране и контрол на строителството. Незаконните строителства рано или късно изплуват на повърхността, особено ако къщата бъде пусната за продажба.

Това е моментът, когато адвокатите на купувача започват да задават неудобни въпроси, отговорите на които може да бъдат скъп. Най-добре е да го направите правилно и да следвате правилата от самото начало.

Строене на къща – защитете своята инвестиция

Шансовете са, че ще вложите повечето, ако не и цялото си богатство в проект за самостоятелно изграждане, така че има смисъл да подсигурите инвестицията си, ако нещата не вървят както трябва.

Закупуването на застрахователна полица за самостоятелно изграждане. Която покрива всички рискове на изпълнителите, е просто здрав разум, тъй като ще предложи известно успокоение срещу най-лошото.

Строене на къща

Вземането на строителна гаранция за покриване на първите 10 години от живота на новопостроената къща също е разумно. Всъщност строителната гаранция ще бъде от съществено значение, ако имате нужда от ипотека, за да финансирате вашия проект.

Строене на къща – не пренебрегвайте детайлите

Да се изнервите, опитвайки се да спестите няколко стотинки от покупки на материали. Само добавя към естествения стрес и напрежения на строенето на къща. Освен това отнема изключително много време за относително ограничено спестяване.

Строене на къща

Препоръчително е да запазите уменията си за преговори за скъпи стоки като тухли, плочки, прозорци и врати. Където получаването на прилична отстъпка може да струва стотици или в някои случаи хиляди левове.

Една добра сделка за голям артикул може лесно да отмени всички малки спестявания от торби с винтове и кутии с боя.


 Препоръчваме ви още:

План за къща – ценни съвети от експертите

Проект за озеленяване: 10 идеи за озеленяване нa двор

Защо да наемате архитект за проектиране на къща с метална конструкция

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *