Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Проект за озеленяване: 11 идеи за озеленяване нa двор

Проект за озеленяване: 11 идеи за озеленяване нa двор

Не е нужно да похарчите много пари за озеленяването на  Вашия двор. Красивите пейзажи може да изглеждат скъпи, но едно впечатляващо външно пространство може да бъде и бюджетно. Рециклирайте стара лейка, поставете мулч, закачете няколко лампички и можете да създадете очарователно място. Необходими са малко доза креативност и няколко добри инструмента, и Вашият „Направи си сам“ проект за озеленяване ще бъде готов! Слагайте шапката, нахлузете градински ботуши и започнете да подобрявате вида и усещането на Вашия двор!

#1 Направете пътека

Стъпалата или паветата могат да послужат като пътека из зеленината. Те привличат погледите към части от двора и канят Вашите посетители да направят малко проучване. Пътеките също помагат на хората да не ходят по тревата и осигуряват усещане за посока от една част на двора към друга. Ако искате красива и интересна пътека,  украсете камъните си с мек мъх или растения.

#2 Разстелете мулч | 10 идеи за озеленяване нa двор

Мулчирането е точно това, от което се нуждаете всеки проект за озеленяване на двор. Мулчът добавя текстурирана почвена покривка към Вашите цветни лехи и им помага в борбата с така досадните плевели.

Мулчирането също помага за задържане на влагата, а органичните мулчове могат да добавят хранителни вещества обратно в почвата, за да подобрят здравето на растенията. Този благоприятен за бюджета проект за озеленяване не само ще помогне на вашите растения да растат, но и ще направи вашите цветя зашеметяваща атракция.

#3 Използвайте кант, за да добавите малко ред

Ако искате бюджетен вариант за проекта за озеленяване, понякога най-добрата техника за спестяване на пари е да подобрите това, което вече имате.

Любимото ви дърво изглежда ли някак самотно? Или мулчът в цветните ви лехи се разпръсква из цялата морава? Помислете за преобразяване на вашите дървета, храсти и цветни лехи с малко кантове. Вижте всички цени на апартаменти и студиа в Каваци на хотел Св. Никола.

Окантването помага да запазите мулча си на място, предотвратява ерозията и прави пейзажа ви да се откроява. Кантиращите материали включват камък, бетон, тухли, дърво, метал, трупи и рециклируеми елементи.

#4 Засадете трайни насаждения | 10 идеи за озеленяване нa двор

Засадете трайни насаждения, които се завръщат с цвят всеки вегетационен период. Това ви спестява пари и време за градинарство, защото няма да купувате и засаждате нови едногодишни растения всяка година.

Примери за трайни насаждения включват лалета, хортензии, лавандула, иглолистни храсти и др.

Докато трайните насаждения може да имат по-висока първоначална цена от едногодишните, трайните насаждения ще ви спестят повече зеленина в дългосрочен план.

#5 Повдигнете градинското легло

Повдигнатата градина държи настрана неприятните плевели, предотвратява уплътняването на почвата, осигурява отличен дренаж и предпазва Вашите растения от вредители.

Повдигнатите цветни или зеленчукови лехи също добавят естетическа стойност към озеленяването на двора.

Повдигнатото градинско легло може да бъде направено с много материали, включително дърво, тухла и др.

#6 Експериментирайте с различни предмети и ги превърнете в кашпи

Преобразувайте някоя непотребна вече бъчва, количка или други стари предмети в привличаща вниманието фокусна точка, пълна с растения. Със сигурност ще привлечете много погледи към Вашия двор с единствени по рода си  творения.

#7 Приглушена светлина. Защо не?

Външните крушки и лед лампички могат да превърнат целия ви двор в приказно пространство, след като слънцето залезе. Ако до сега не сте вечеряли навън, защото винаги е било твърде тъмно, сега е моментът това да се промени.

Окачете луминисцентни крушки около трапезарията в задния си двор и разпределете лед лампички из двора. Ще имате, както прекрасен вечерен пейзаж, така и вкусна храна.

#8 Добавете текстура с плажни камъчета | 10 идеи за озеленяване нa двор

Попълнете пукнатините между вашите каменни плочи с тези камъчета за да придадете малко очарование на вашата каменна пътека.

Ако пък искате любимите ви растения да заблестят в алпинеума, разпръснете плажни камъчета наоколо и той придобие ще има изцяло нов облик.

Можете също така да използвате малки камъчета, за да създадете елегантна градинска пътека. Само не забравяйте да вземете някакъв кант, за да запазите тези камъни на място.

#9 Помислете за вертикална градина

Ако разполагате с по-нисък бюджет или имате малък заден двор, добро решение  е вертикалната градина. Този евтин ландшафтен дизайн ще ви помогне да спестите място и да направите забавен, креативен проект „Направи си сам“.

Растенията, които са чудесни за вертикални градини, включват, сукуленти, папрати, бромелии, лук, чесън, домати, краставици и чушки.

#10 Какво може да направи една обикновена пейка  | 10 идеи за озеленяване нa двор

Една обикновена пейка може да превърне Вашия двор в място за размисъл и тихи моменти. Насладете се на следобеден чай с приятел или седнете сами и медитирайте сред красотата на зеленината. Не забравяйте да украсите новото си любимо място с няколко възглавнички.

#11 Включете  водни елементи в градината

Включването на водни елементи в проекта за озеленяване на вашия двор може да придаде уникална и приятна атмосфера на пространството. 

Водните елементи могат да бъдат разнообразни – фонтани, езера, водопади или дори мини водни градини. Тези елементи не само придават естетика в  градината, но и създават атмосфера на спокойствие и релаксация.

Фонтаните са един от най-популярните водни елементи и могат да бъдат поставени в различни части на градината. Звукът на водата, капки, които се носят по въздуха, и игривите светлинни ефекти (ако сте добавили такива) могат да създадат уют и хармония.

Как да вкараме природната красота в градината ни?

Езерата и мини водопадите създават допълнителен елемент на природната красота в градината. Те са идеални за изграждане на малки екосистеми и засаждане на водни растения, които привличат разнообразие от диви птици и животни.

Мини водните градини са чудесен начин да добавите

 цветове и текстури към вашата градина. Те могат да включват водни лилиии рибки, които придават живот и динамика на градинската сцена.

Преди да започнете проекта с водни елементи, е важно да консултирате специалисти или да се запознаете с основните изисквания за поддръжка и сигурност. С правилната грижа и внимание, водните елементи могат да станат източник на красота и радост за вас и вашите гости.


препоръчваме ви:

Събаряне на носещи стени – какво може да се обърка?

Изграждане на покрив – как да го изградим стъпка по стъпка?

Дървото като строителен материал – предимства и недостатъци

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *