Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Вертикално планиране | Основни правила

Вертикално планиране | Основни правила

Ние от „Proektanti.bg“ се стараем да сме ви полезни за всички теми, които ви интересуват. Днес ще си говорим относно правилата за вертикално планиране. То е неизменна част от изготвянето на един геодезичен проект и най-вече в ланшафтната арихектура и геодезията.

Предвид факта, че не сме специалисти в тази област ще се осланяме главно на научна информация от специалисти, които преподават в Лесотехническият университет в София, за да ви бъдем максимално полезни.  Гл. ас. д-р арх. Теодор Карамочев и доц. д-р инж. Венета Коцева, които преподават на студентите, следващи магистратура в учебното заведение излагат седем правила, които задължително трябва да бъдат спазени, когато става въпрос за вертикално планиране.

Ние ще се опитаме да ви ги представим на достатъчно достъпен за непрофесионалисти език, за да сме ви оптимално полезни.2235

Първо правило – Вертикално планиране

 • Първото правило е изключително просто, но е в основата за играждането на едно успешно вертикално планиране на ланшафтен прокет, а  то гласи – Ландшафтният проект трябва да е съобразен с бъдещия проект за вертикално планиране. При изготвяне на един цялостен проект трябва да се вземат изключително много неща под внимание, за да бъде максимално добре изпълнен и устойчив във времето.
Вертикално планиране

Второ правило –  Не проектирайте кръгла композиция върху наклонен терен

 • Съвета на специалистите е обвързан, както с устойчивостта на самата композиция така и с разпръскването на водата от автоматичните пръскачки, които се използват масово. Най-разпространените разпръсквачи са тези от американски тип и за да бъдат максимално ефективни площта, която поливат трябва да бъде оразмерена спрямо техния обхват. Следователно това много по-трудно би се случило, ако изберете кръгла пред правоъгълна композиция.

Вертикално планиране – Трето правило – При теренни наклони над 10-15% е необходимо да се потърси клоновидна композиция

 • Когато повикате специалист за изготвяне на ландшафтен проект той трябва да вземе под внимание наклона на терена. След прецизно измерване се взима решение относно това каква композиция би била най-подходяща. В случай на наклон от 10% и повече е добре вертикаления проект да се изготви чрез т.нар. клоновидна композиция. Тя би биа най-подходяща, както от есететически така и от чисто архитектурен план.
Вертикално планиране

Четвърто правило – Теренният и проектният наклони определят изискванията към използваните строителни материали

 • При изготвянето на ландшафтни проекти има множество изисквания, които трябва да бъдат спазени особено, ако става въпрос за общствени места като детски площадки например. При неравност на терена често се изиква изкопаване на пръстта, подравняване на терена, специално дрениране, мулч и още редица неща със специални размери. Разходите по тези допълнителни дейности обикновено са много високи и проектантите предпочитат да изградят т.нар. „геопластика“, която представлява изкустен вал, за да спазят изискванията.

Вертикално планиране – Пето правило – Стремеж да се извозва по-малко пръст от обекта

 • Според старите нормативни уредби у нас напречния наклон на тротоарите трябва да бъде от 2%. Днес това се прецизира спрямо вида на съвременните строителни материали, от дълбочината на отворите и фугите между тях.

Вертикално планиране – Шесто правило – Наклонът зависи от големината на неравностите на настилката

 • В зависимост от настилката, върху която ще бъде изграден ландшафтния проект се определя наклонът му. При връзката на ивицата с тревната площ се слага ивица дренажен камък в зависимост от проекта със или без дренажна тръба. В случая бордюрът играе ролята на ограничител.
Вертикално планиране

Вертикално планиране – Седмо правило – Криволинейните подпорни стени са по – здрави от праволинейните подпорни стени

 • Освен красиви криволичещите стени са много по-удачен избот, когато става въпрос за вертикално планиране. Ландшафт архитектите съвместно с интериорните дизайнери могат да изберат най-доброто решение за изготвянето на ланшафт проекта на мечтите ви.

Изложените правила според преподавателите са общовалидни за всички ладшафтни архитекти. Надяваме се тези базови познания да ви помогнат при изготвянето на вертикалния план за вашето открито пространство у дома.

Прочетете още: Как да изготвим успешен бизнес проект?

Ние препоръчваме

Comments (1)

 • Zay
  юли 27, 2022 at 2:58 pm Reply

  На скоро Купих площ където планирам да построя хотел и тази информация е от голяма полза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *