Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Озеленяване – Що е то?

Озеленяване – Що е то?

Озеленяване – етап в строителството, който предполага добро планиране и носи със себе си красота и устойчивост във времето.

Извънредното положение от предходната година ни показа колко важно е да имаш имот със собствен двор, в който спокойно да изпиеш кафето си без да се притесняваш от каквито и да било рестрикции.

Що е то озеленяване?

Е, за да бъде дворното място красиво трябва да се погрижите изграждане и поддържане на зелените площи? Озеленяването е  комплексно понятие, което всеки си обяснява по свой собствен начин. За голяма част от тях  озеленяването представлява наличието само на зелени тревни площи, а за други е олицентворение на множество цветни лехи.

То всъщност е далеч по – обширна дейност, за която ние от Proektanti.bg ще поговорим повече в днешната статия.

Зад същинското озеленяване се крият комплекс от дейности, които имат за цел да създадат красиви, устойчиви и функционални зелени пространства. Включват се тревни площи, декоративна и цветна растителност, оформяне на терена, поливна система, различни по вид градински съоръжения и конструкции и други.

Процесът по озеленяване включва както изграждането на частни дворни пространства така и на обществени обекти с различна площ и дизайн. Желаното озеленяване се случва в два етапа – планиране и изпълнение.

За да ви бъдем максимално полезни ще разгледаме какво включва всеки един от тях.

озеленяване

Етап на планиране в процеса на озеленяване

  • Геодезическо заснемане на терена

Преди стартирането на един проект по озеленяване е важно да получите необходимата геодезическа информация за всички специфики на терена. Това се случва чрез специално заснемане от инженер геодезист, което дава подробна информация за релефа, наклона и наличната раститлност на терена. Важно е заснемането да се случи при липса на снежна покривка, дъжд или мълга, за да може геодезичните уреди да направят коректни измервания.

  • Вертикално планиране

Вторият етап в подготвителния процес по озеленяване има за цел да свърже височинно по подходящ начин всички сгради и съоръжения, които се намират на терена.

Това се случва чрез изграждането на стълбища, пътеки или площадки, за да може денивелацията да бъде преодоляна по възможно най-лесния начин.

Вертикалната планировка се грижи и за запазването на наличната растителност, предпазвайки почвата от ерозия.

Вертикалното планиране има за цел да създаде правилните наклони и да отведе водите по правилен начин.

  • Ландшафтно проектиране

То представлява създавенето на същинския проект по озеленяване на конкретния терен.

Ландшафтното проектиране трябва да бъде съобразено както с изискванията на собственика на земята, така и с данните получени от предходните два етапа.

Ландшафтното проектиране се разделя на няколко етапа и се изразява в набор от специализирани чертежи.ашваганда

Етап на изпълнение в процеса на озеленяване.

  • Подготовка и дрениране на терена

Първата част от същинската работа по едно озеленяване е терена. Дренаж и изграждането на подпорни стени и сондажи , ако има необходимост от такива.

Това е етапът, в който се полагат всички трасета за бъдещи инсталации, като кабели за осветление и тръби за поливна система, клапани и ревизионни шахти.

Етапът включва и пренасянето на проекта за вертикално планиране на терен.

  • Внасяне на декоративна дървесно-храстова и цветна растителност

За изпълнението на озеленяване на двор е важно да се съобразим със сезона. Засаждането на растителност е добре да бъде извън периода на тяхната вегетация. Съответно пролет и есен.

Процесът би могъл да се случи и през лятото, но това зависи от спефициките на почвата, климата, вида и възрастта на растенията.

  • Изграждане на поливна система

Това е един най-важните етапи в озеленяването. Наличието на поливна система е необходимост особено за големите и недостъпни терени.

Част от тръбите се полагат след засаждането на дървета и храсти. Разпръсквачите трябва да бъдат поставени на нивото на терена и да се осигури равномерно поливно покритие.

За площите предвидени за зеленчукова  градина, специалистите препоръчват капково напояване.

  • Затревяване

След като сте приключили с всичики останали дейности следва и изграждането на тревен килим или  именно полагането на тревни семена или тревен чим. Най-подходящото време за това е от март до юни и от септември до ноември.

След затревяването на терена е необходима интензивно поддържане.

Озеленяване

Заключение

След като преминете през необходимите етапи от процеса на изграждане на озеленяване не забравяйте да помислите за последващото му поддържане.

Поддържането на зелени площи е ключов фактор за създаването на красиво, функционално и устойчиво във времето озеленяване.търся си работа

Прочетете още: Покривно озеленяване – Що е то?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *