Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Как да изберем парцел за строеж? Предимства на софийските квартали.

Как да изберем парцел за строеж? Предимства на софийските квартали.

Парцел за строеж – Намирането му се оказва сериозен проблем и спънка е в сбъдването на мечта или инвестиция.

Домът следва да бъде позициониран на красиво и удобно за ползвателите място, нали така? Изборът на подходящ парцел за строеж може да бъде същинско предизвикателство и да отнеме повече време, отколкото сме си представяли.

Сложен процес, към който трябва да подходим с необходимото внимание, тъй като неправилно избрания парцел може да направи строежа невъзможен.

За целта трябва да имате предвид всички законови, технически и социални аспекти.

В днешната статия, ние от Proektanti.bg, имаме за цел да ви дадем насоки относно всички необходими аспекти при закупуването на парцел за строеж.

парцел за строеж

Запознайте се със законовите изисквания

Първото, нещо което трябва да проверите е каква е регулацията на парцела. Той може да бъде два вида – поземлен или урегулиран поземлен имот. Според законовите изисквания имате право да строите жилищен имот само върху урегулиран поземлен имот.

Друг важен аспект е да прецените с помощта за вашия архитект – проектант дали големината на имота е достатъчна в зависимост от квадратурата, която желаете да бъде вашата къща.

Проверете колко собственици има парцелът, който искате да закупите и дали са налични някакви финансови или законови тежести. Това може да бъде ключов фактор, когато се стигне до издаване на разрешението за строеж.

В случай, че е налично разминаване между кадастъра и регулацията е необходимо да се въведе поправка в кадастралната карта или да се изготви подробен устройствен план.

Техническия аспект е от ключово значение

След като вече сте наясно със статута на имота идва ред да направите щателна проверка на цялостната инфраструктура. Важно е да знаете дали бъдещия ви дом ще има достъп до ВиК, електроснабдяване и отопление или дали са в процес на планиране.

Имайте предвид, че най-крайните парцели, дори в населени райони, най-често са без свързано електрозахранване.  Консултирайте се със всяко едно от разпределителните дружества и обсъдете вариантите.

Не забравяйте, че изграждането на самостоятелна инфраструктура коства не само много средства, но и време, което неминуемо ще забави строежа на сградата.

Какво да направим, ако имота не е свързан към водоснабдителната мрежа?

Тук най-лесното и разумно решение е да изградите сонда като преди това трябва да проверите на каква дълбочина под почвата има наличен воден поток.

Друга важна част от техническия аспект е да огледате дали към имота има изграден път, който е достъпен целогодишно.  Все пак всеки човек, който строи къща без значение дали е за постоянно обитаване или само за сезонно трябва да може да се придвижва безпроблемно до нея.

При наличие на постройки на територията на парцела трябва да бъдат проверени в кадастъра  и дали имат нотариален акт. Често се случва малки имоти на съседи да попадат във вашия двор и обратно, затова елиминирайте всички предпоставки за бъдещи неуредици.

парцел за строеж

Природен аспект

Тук имате пет опорни точки, на които трябва да обърнете внимание и те са:

  • Денивелация. Тя ви дава най-точна информация под какъв наклон е парцела. Така ще имате най-ясна представа как трябва да бъдат положени основите на къщата. При терени с прекалено голям наклон се налага терасиране на основата, което оскапява строежа с около 30%, което е голяма сума на фона всички разходи, които неминуемо ще имате.
  • Изложение на имота. Потърсете информация относно изложението на парцела – коя част и кога е най-огрявана от слънцето. Помислете къде е най-удачно да разположите терасата и верандата си.
  • Отводняване – Проверете дали терена е имал проблеми с наводнения и изградете къщата на минимална височина от 3 метра, за да бъде максимално изолирана от водна стихия.
  • Потърсете геоложка информация относно свлачища и дали района е податлив към подобен тип явления.
  • Растителност. Направете проверка относно цялата растителност, която се намира на територията на имота. Случва се купувачи да вземат имот, върху който расте защитено цвете или дърво, което възпрепятства целия строителен процес, а парцела става много трудно препродаваем.
парцел за строеж

Социален аспект

Той засяга цялата функционалност на мястото. То трябва е с добра локация, която ви позволява лесно придвижване до работното място, училище и детска градина. Добре е имота да има достъп до болница, аптеки, заведения и магазини за стоки от бита.

Поговорете с местните относно съседите – имали ли са някакви пререкания. Накрая при наличие на подробна информация се опитайте да разберете дали е планувано изграждането на високи сгради в близост до парцела ви. Съществува възможност те да попречат на красивата гледка и със сигурност ще замърсят въздуха значително.

Хората, които имат желание да останат да живеят в близост до София избират имоти в нейните покрайни. Те могат да бъдат във вилни зони, крайни квартали, села или малки градчета.

Обикновено цените на парцелите в двата края на София са силно завишени, но и земите там са най-апетитни за инвеститорите. Едни от най-предпочитаните райони са Панчарево, Симеоново, Кокаляне, Драгалевци и Бояна.

Без значение от това къде искате да построите своя дом, направете щателна проверка на парцела, за да бъдете спокойни за в бъдеще.търся си работа

Прочети още: Покривно озеленяване – Що е то?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *