Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Покривно озеленяване – Що е то?

Покривно озеленяване – Що е то?

Покривно озеленяване – Една от последните и изключително популярни тенденции за външния облик на сградите.

Вдъхновено е от небезивестните Висящи градини във Вавилонската империя, които са едно от най-забележителните 7 чудеса на света.

Изкуството за озеленяване на покриви е популярно най-вече в европейските държави, САЩ, Япония и Канада.  За радост, то се радва на нарастваща популярност.

Подходящо е за абсолютно всеки тип покрив на бизнес сгради, училищa, хотели, музеи, болници и паркинги. Днес, ние от Proektanti.bg, решихме да ви запознаем по-подробно с предимствата , които има покривното озеленяване.

покривно озеленяване

Що е то покривно озеленяване – лукс или необходимост?

Мнозина възприемат изграждане на озеленяване върху сградите за излишен лукс и не се замислят, че то има изключително голямо влияние въхру чистотата на въздуха в големия град.

Днес в голяма част от  световните столици нивата на замърсявания във въздуха са изключително високи. Това се дължи на хилядите автомобили, които се движат по улиците и различните промишлени предприятия. В покрайнините на градовете се изграждат паркове и градинки, но в централните части това не винаги е възможно.

За целта най-доброто решение за подобряването на чистотата на въздуха е по-голямата част от сградите, които се намират в центъра на града да бъдат с покривно озеленяване.

покривно озеленяване

Видове покривно озеленяване

Покривното озеленяване може да се изгради по два начина в зависимост от възмжожностите за поддържка, предназначението му и редица други особености.

Интензивно покривно озеленяване

Интензивно озеленените покриви са не само красиви и екологични, но и изключително практични. Те имат за цел да играят ролята на парк или градина на най-високата точка от сградата.

Планирането на подобно съоръжение става по идентичен начин с озеленяването на един двор или градина. В повечето случаи този тип покриви се изграждат с наличието на плочкопътеки и алеи.

Почвеният субстат трябва да бъде около 20 см. Този тип озеленяване е много красив и атрактивен като позволява засаждането на всякакви декоративни дръвчета и храсти.

Основните предимства на интензивното покривно озеленяване са – оптимално използване на наличното просранство, чрез изграждане на паркова среда. Това намалява количеството на дъждоните води и топлоизолира.

покривно озеленяване

Елементи за изграждане на интензивен покрив:

 • Декоративна растителност;
 • Алеи или плочопътеки;
 • Пласт пясък, когато има плочопътеки или алеи;
 • Олекотен почвен субстрат;
 • Водоабсорбиращ панел от минерална вата;
 • Дренажен композит;
 • Мембрана, която осигурява приплъзване;
 • Защитна мембрана;
 • Противокоренова – хидроизолационна мембрана или битумна мембрана.
покривно озеленяване

Екстензивно покривно озеленяване

Този тип покриви са по-лесни за поддържка като представляват изцяло озеленени покриви със сухоустойчиви растения, които не се използват много често. Тук нямаме изграждане на паркова среда, а просто засаждане на растителност, като сукуленти и декоративни треви.

Предиствата на екстензивното покривно озеленяване са – намаляване на количеството дъждовни води, шумоизлолация, минимализиране на влиянието на слънчевите лъчи и понижаване на температурата в сградата.

Елементи за изграждане на екстензивен покрив:

 • Сухоустойчива растителност;
 • Олекотен почвен субстрат;
 • Дренажен композит;
 • Противокоренова хидроизолационна мембрана;
 • Битумна мембрана за зелен покрив.
покривно озеленяване

Ако сте собственик или управител на сграда, особено в централната част на града, се замислете за инвестицията в покривно озеленяване.

Огледайте най-високата част от сграда си и помилете дали не искате да я направите много по-приветлива, функционална, красиво и най-вече приросъобразна.

Във времена, в които изсичаме дървета, за да строим жилищни сгради е време да помислим как да възстановим природното равновесие, така че да живеем не само в красив космополитен град, а в чист и здравословен.търся си работа

Прочетете още: Как да изготвим успешен бизнес проект?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *