Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Kухня по поръчка – Как да проектираме?

Kухня по поръчка – Как да проектираме?

Проектирането по поръчка може да бъде чудесен начин да получите точно това, което искате от оформлението на кухнята си. Важно е обаче да прецените плюсовете и минусите на персонализирания дизайн, преди да вземете окончателно решение.

В тази публикация сме откроили предимствата и недостатъците на проектирането на кухня по поръчка и  и сме синтезирали съвети как да създадете своя собствена кухня. Като прочетете статията се върнете и посетете нашата статия: Тенденции в кухненския дизайн, от която да почерпите информация за най-новите и свежи дизайни!

Предимства на проектирането на кухнята по поръчка

Повече място за съхранение и организация

Дизайнът на кухнята по поръчка може да ви осигури допълнително място за съхранение и организация на кухненските уреди и принадлежности, които може да не са възможни при стандартното оформление на кухнята.

Например можете да добавите шкаф за подправки към шкафовете си или да монтирате на стената поставка за съдове, за да освободите място на плота. Можете също така да използвате персонализирани вложки за шкафове, за да подредите тенджерите, тиганите и други принадлежности за готвене.

Повишена стойност на дома

Кухнята по поръчка е един от най-ефективните начини за увеличаване на стойността на дома ви. Тъй като кухнята по поръчка е проектирана специално за вашия дом, тя ще бъде по-функционална и ефективна от стандартното оформление на кухня. Повишената функционалност и ефективност ще се превърнат в по-висока стойност при препродажба на къщата/апартамента.

Подобрена функционалност

Освен че повишава стойността на проектираната ви къщата, индивидуалният дизайн на кухнята може да подобри и неговата функционалност. Работейки с проектант и професионален дизайнер, можете да създадете оформление, съобразено с вашите специфични нужди и предпочитания.

Например, ако обичате да готвите, можете да включите в дизайна си по-голяма фурна и печка, а не такава със стандартни размери. Ако пък често посрещате големи компании с гости, можете да включите в кухнята си функции като две съдомиялни машини или вграден охладител за вино.

Недостатъци на проектирането на кухня по поръчка

Ограничен бюджет

Проектирането на кухня по поръчка може да бъде много скъпо, особено ако изберете висок клас материали и уреди. Ако разполагате с ограничен бюджет, може да се наложи да направите компромис с някои от желаните от вас функции.

Процес, отнемащ време

Проектирането на кухня по поръчка изисква повече време. От първоначалното планиране до окончателния монтаж може да отнеме няколко месеца. Ако работите с професионален дизайнер, той ще трябва да отдели време, за да се запознае с вашите нужди и желания, преди да започне да създава проекта.

Трудно е да се промени по-късно

След като поръчковата ви кухня е монтирана, внасянето на промени по-късно може да бъде трудно и скъпо. Ако не сте сигурни в нещо, най-добре изчакайте, докато се уверите напълно, преди да се ангажирате с него.

На какво да обърнете внимание, когато правите поръчка за проект на кухня

Стъпка 1: Определете бюджета си

Първата стъпка при проектирането на кухня по поръчка е да определите бюджета си. Това ще ви помогне да ограничите възможностите си и да улесните процеса на избор на материали, уреди и облицовки. Има няколко неща, които трябва да вземете предвид при определянето на бюджета си, като например цената на труда, цената на материалите и др.

Стъпка 2: Изберете своя стил

След като вече имате представа колко можете да похарчите, е време да започнете да мислите за стила на новата си кухня. Предпочитате модерна визия или нещо по-традиционно? Искате елегантни шкафове или рустикална дървена дограма? Преди да вземете окончателно решение, помислете каква атмосфера искате да създадете в новото си пространство.

Стъпка 3: Изберете уредите 

След като вече знаете какъв стил искате да изберете, е време да започнете да избирате уреди. Ако разполагате с ограничен бюджет, може да се спрете на основни модели, които вършат работа, без да нарушават бюджета. Но ако разполагате с известна свобода на действие, можете да заложите на уреди от по-висок клас, които ще придадат функционалност и стил на новата ви кухня.

Стъпка 4: Работа с проектант и дизайнер

Проектирането на кухня по поръчка може да бъде трудна задача, но работата с професионалисти винаги улеснява процеса. Добрият дизайнер ще ви помогне да се ориентирате в различните възможности и да създадете пространство, което е едновременно красиво и функционално.

Ако е възможно, опитайте се да намерите дизайнер, който има опит с типа проект, който предприемате, за да може да предложи конкретни съвети и насоки по време на работата. Вижте Ресторант градината на хотел Свети Никола.

Заключение

Проектирането на кухня по поръчка може да бъде чудесен начин да подобрите функционалността и стойността на дома си. Важно е обаче да се разберат потенциалните недостатъци, преди да се започне проектът. С внимателно планиране и избор на екип от професионалисти можете да създадете кухня, която да отговаря на всичките ви нужди и желания. Ако искате още информация за проектирането на вашата кухня, прочетете нашата поредица Избор и планиране на нова кухня | Стъпка по стъпка | Част 1, тя ще ви въведе дълбоко в тази тема!

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *