Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Проект на къща – Как бързо да се ориентираме в цените?

Проект на къща – Как бързо да се ориентираме в цените?

Процесът на изграждане на нов дом започва много преди изливането на основата. Процесът на строителство е най-ефективен, ако имате добре изготвен проект за къща, както и намирането на компетентни специалисти за целия цикъл от старта на проектирането до цялостното завършването на Вашето жилище. 

От изключително значение е да попаднете на точните проектанти, защото често тези хора са специализирани в дадена област, като например: едни създават проекти за апартаменти на основата на стоманобетонна конструкция, други- проекти за къщи с метална конструкция и т.н.

В тази статия ще ви дадем 5 ценни съвета, които ще Ви помогнат по-лесно да планирате бюджета си и по-бързо да се ориентирате в цените за проектиране на къща. 

Какво Искаме и Какви Са Нашите Изисквания | Проект на къща

Изграждането на своя собствена къща е мечта за мнозина. Но преди да пристъпим към строежа, трябва да зададем въпроса: какъв дом искаме и какви са нашите изисквания? В тази статия ще проучим ключовите фактори и желания, които определят формата и функционалността на нашия идеален дом.

 Размер и Структура

Първият въпрос, който трябва да си зададем е колко голям дом искаме и каква структура ще има. Имаме ли нужда от 3 спални, 4 бани, кухня с остров и обширна дневна, или търсим по-малка и по-компактна къща? Определете броя на стаите и тяхната функционалност според вашите нужди и бъдещи планове.

Дизайн и Стил | Проект на къща

Следващият аспект е дизайнът и стила на къщата. Искате ли модерна, минималистична къща с чисти линии и стъклени стени, или предпочитате класически стил с богата архитектурна декорация? 

Вашият дом трябва да отразява вашите предпочитания и да създаде уютна обстановка.

Материали и Качество

Качеството на материалите, използвани при строежа, играе важна роля за издръжливостта и външния вид на дома. Искате ли вашият дом да бъде изграден с висококачествени материали, които издържат във времето, или сте готови да направите компромиси в този аспект?

Местоположение и Удобства | Проект на къща

Локацията на вашата къща играе ключова роля. Искате ли да живеете в градска среда, близо до работа, или предпочитате спокойствието на по-селска местност? Разгледайте околния район и наличните удобства като училища, магазини и здравни заведения.

Функционални Изисквания

Допълнителни изисквания към дома могат да включват фактори като гараж, басейн, градина, ограда или дори възможност за работа. Определете какви функционалности и удобства са важни за вас и вашето семейство.

Планирайте бюджета си

Започнете да обмисляте бюджета 

В момента, в който мисълта за нов дом се появи в съзнанието Ви, е време да помислите за ориентировъчни разходи и цени, които можете да си позволите. Развийте реалистична представа за това колко можете да си позволите да похарчите и каква ще бъде ориентировъчната цена за проектирането на къщата и изграждането на жилището. Фазата на бюджетиране всъщност е свързана с балансиране на вашите желания с реалистична оценка на това, което можете да си позволите.

Собствени средства или заем

Вероятно ще имате нужда от кредит или ипотека за строителството. Не е твърде рано да разберете за колко голям заем можете да се класирате въз основа на вашите доходи и други финансови задължения. 

Днес повечето банки и други финансови институции са нетърпеливи да ви квалифицират предварително за заем за строителство, което ще ви даде представа за максималната сума пари, която можете да изтеглите. В същото време този ранен етап включва разглеждане на това колко ще струват различните елементи на вашия нов дом, включително самата земя, архитекта или дизайнера, главния изпълнител, който ще управлява проекта, строителните материали, интериорните елементи и др.

Това е сложен, отнемащ време процес, който наистина трябва да започне поне няколко месеца преди началото на строителството. 

На какво да обърнете внимание в процеса на изготвяне на бюджет за проектиране и изграждане на къща

Пазете се от банки, които искат да ви заемат повече пари, отколкото можете да си позволите. 

Няма причина да строите къща, която струва максималния размер на кредита, одобрен от банката. Всъщност е много добра идея да останете доста под тази сума. Разговорът с независим финансов съветник е чудесен начин да определите спокойно реалистичната цена, която можете да похарчите, за да построите къщата си.

Планирайте преразходите

На практика цялото строителство в крайна сметка струва повече от първоначално планираното. Това често се случва, защото разходите за строителни материали се променят или поради промени, които сте поискали по време на фазата на проектиране и строителство. Уверете се, че сте изградили буфер към бюджета си, така че неизбежните непланираните разходи да не са Ви в ущърб.

Вземете поне три оферти за изпълнител и проверете за референции 

В повечето случаи по-голямата част от разходите за изграждане на дом са парите, които ще платите на проектант, който не само ще изготви проекта за къща, а и ще управлява всички дейности по изграждането на вашия дом. Има деликатен баланс между избора на изпълнител, който е достъпен и този, който върши качествена работа, използвайки добри материали.

Започнете с получаване на препоръки от хора, които познавате, които са били доволни от техния строител, след това внимателно интервюирайте поне трима. Този процес ще ви даде доста добра представа за това колко ще струва изграждането на вашия дом. Ако искате още съвети за този проек ви съветваме да прочетете нашата статия Проект на къща – съвети от най-добрите интериорни дизайнери, тя ще ви помогне !

Как бързо и лесно да се ориентирате в цените за проект на къща?

Когато започнете да се оглеждате за екип от професионалисти, които да се погрижат за проектирането и изграждането на Вашия нов дом, ще имате нужда от основа, на която да стъпите по отношение на справедливата цена за всички дейности от този процес. За това изготвихме едно кратко ръководство, което да ви е ориентира в цените за различните видове проекти.

Архитектурен проект

 • Еднофамилни жилищни къщи: 12 – 18 лв./кв.м;
 • Многофамилни жилищни: 10 – 16 лв./кв.м;
 • Изготвяне на архитектурни детайли на фаза работен проект – 2 лв./кв.м.

Проект Строителство и конструкция

 • Изграждане на стоманобетонна конструкция: 6 – 8 лв./кв.м;
 • Изграждане на стоманена и дървена конструкция: 8 – 10 лв./кв.м;
 • Издаване на конструктивно становище: цената варира и обикновено започва от 250 лв.

Електро проект

 • Създаване на електро проект за жилищни сгради и къщи: 2 лв./кв.м;
 • Създаване на проект за пожароизвестяване: цената варира и обикновено започва от 0,50 лв./кв.м;
 • Проект за сигнално охранителна техника: 0,50 лв./кв.м;

ВиК проект

ВиК проект за къщи и жилищни сгради: 1,80 лв./кв.м;

Създаване на проект за автоматично пожарогасене: цените започват от 1 лв./кв. м.

Проект Пожарна безопасност

 • Създаване на проект за къщи и жилищни сгради: 0,50 – 1 лв./кв.м. Обикновено има и минимална цена в размер на 400 лв.;
 • Създаване на план за безопасност и здраве: за къщи и жилищни сгради цените започват от 400лв.

Интериорен проект


препоръчваме ви:

Гипсокартон в интериора – предимства и недостатъци

Модерните покривни системи

Гипсофазер – какво е и за какво се използва?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *