Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Дървото като строителен материал – предимства и недостатъци

Дървото като строителен материал – предимства и недостатъци

Дървото е изключително универсален и един от най-старите ни строителни материали, защото е естествено наличен и идеален за различни приложения. В допълнение към външния си вид и текстура, има толкова много предимства на дървото. Терминът дървен материал и дърво се използват като синоними, но те имат различно значение в строителната индустрия. Дървото се използва за описание на мебелите и други неструктурни елементи, докато дървеният материал се използва за описване на структурния продукт от дърво. Дървото е твърдият влакнест материал, който се произвежда от ствола и клоните на дървото, докато дървесината е дърво, което запазва естествената си физическа структура, химически състав, подходящ за различни инженерни работи.

Нека в днешната статия на „Proektanti.bg“ да разгледаме различните предимства и недостатъци на дървото като строителен материал.

Предимства на дървото като строителен материал

Дървесината е екологично чиста

Дървото е щадящо околната среда. Строителството на сгради с дърво може да намали консумацията на енергия и емисиите на въглероден диоксид (CO 2 ) поради производството на други строителни материали.

Дървесината е възобновяема

Дървото е естествено възобновяем материал, който се получава директно от дървото. Така че той има ниски производствени разходи, по-ниска консумация на енергия и няма опасност или замърсяване.

Добра текстура на дървен материал

Текстурата на дървото може да създаде комфортна среда в дома, която е по-добра от всички други материали като метал или стъкло.

Естетика на дървена къща

Дървото е естествено красиво и естетически приятно. Дървото има широка гама от цветове, зърна и текстури, което го прави визуално привлекателен. Мебелите и различните декоративни елементи станаха привлекателни поради естетическите свойства на дървото, например – маса за хранене, масичка за кафе, диван и други.

Строителен материал – естествен изолатор за строителство на къщи

Въздушните джобове в клетъчната структура на дървото го правят чудесен изолатор. Също така, той може да обменя влага с околния въздух, което предпазва дървото от леки колебания в температурата и влажността. Използването на дървени продукти може да подобри качеството на въздуха в помещението чрез намаляване на влажността. Този ефект възниква поради освобождаването и абсорбирането на влага от дървесината, за да се поддържа равновесие с околния въздух. Следователно дървото може да отделя влага в сухи условия и да абсорбира влагата от въздуха при влажни условия.

Дървеният материал е структурно здрав и твърд

Дървото е лек материал, но здравината му е висока.

Трайност на дървения материал

Дървото е издръжлив строителен материал за дома, а най-новите консерванти за дърво подобряват неговата издръжливост. Правилно проектираната дървена конструкция е изключително издръжлива и има малък риск от прекомерно движение на влага или гниене.

Добра термична устойчивост на дървения материал

Топлинната проводимост е мярка за скоростта, с която топлината преминава през материал. Реципрочното на топлопроводимостта е термичното съпротивление.

Универсалност на дървения материал

Дървеният материал може да бъде произведен в различни форми – от прави греди, извити арки и др. Размерите на отделните елементи от дървен материал са ограничени само от транспортните възможности. Компонентите за големи сглобки могат да бъдат произведени в завод и могат да бъдат транспортирани на място.

Лесен за работа материал

Дървесината не е нито твърде твърда, нито прекалено мека, което улеснява работата. Различните компоненти за строителство на дървени къщи могат да бъдат изградени извън обекта, което може да намали времето за строителство на място. Значителното предимство на използването на дървен материал вместо бетон е елиминирането на времето за втвърдяване и сушене, така че строителството е бързо.

Недостатъци на дървото като строителен материал

Дървото може лесно да се запали

Дървесината може бързо да се запали, защото се състои от органични съединения, съставени главно от въглерод и водород, които се комбинират с кислород и изгарят.

Влошаване на дървения материал

Повърхността на дървесината може да се влоши, ако тя многократно става суха и мокра, изложена на високи и ниски температури и пряка слънчева светлина. Може са се разпада поради атака от гъбички, термити, мравки и други.

Свиване и подуване на дървесина

Дървото е хигроскопичен материал. Това означава, че той ще адсорбира околните кондензируеми пари и ще разхлаби влагата във въздуха под точката на насищане на влакната.

В стари времена продуктите от естествено дърво бяха на разположение на инженерите. В днешно време се предлагат различни продукти от естествено дърво. Необходимостта от повишаване на ефективността на използването на изделия от дърво доведе до развитието на инженерни изделия от дърво. Въпреки че има широка гама от строителни материали за строителство, все пак дървото е най-често използваният строителен материал в много части на света поради привлекателния си външен вид, разумна цена, лекота на работа и подходящ живот, ако е защитен от влага и насекоми. Дървото има много предимства, поради което е предпочитано пред много други строителни материали. Благодарение на гореспоменатите предимства на дървесината, тя може да се използва в сгради за врати, прозорци, рамки, временни преградни стени, покривни, тавани, кофражи и др. Дървото е не само подходящ материал за строителство, но и повишава естетическата стойност.работа в България

Големите плочки – предимства и недостатъци

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *