Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Големи плочки – предимства и недостатъци

Големи плочки – предимства и недостатъци

Размерите на плочките стават все по-големи. Широкоформатните плочки вече не са само за търговска употреба. Те стават изключително популярни и в жилищните приложения. Колкото по-голям е размерът на плочките, толкова по-драматично изявление можете да направите в дома си. От минимални линии за фугиране до по-малко поддръжка и създаване на усещане за простор, има много причини тези плочки да са толкова търсени. Но, ако все още се колебаете да използвате плочки с голям формат, ние от „Proektanti.bg„ще се задълбочим в повече подробности и ще разгледаме няколко предимства, които биха могли да ви убедят да ги изпробвате.

Какво е плочка с голям формат?

Преди да поговорим за предимствата и недостатъците на тези плочки, ще дефинираме, какво всъщност представляват широкоформатните плочки. Може би преди 10 години една 12-инчова плочка се считаше за голямо форматна. Но, тъй като индустрията за плочки се разраства чрез новите технологии, дефиницията на плочка с голям формат се променя на „всяка плочка, която има поне един ръб по-голям от 15 инча“. Плочки с голям формат могат да бъдат намерени в квадратни или правоъгълни форми. Най-често са изработени от керамика, порцелан или камък. Без значение какъв тип ремонт планирате – лепене на плочки върху плочки, лепене на плочки върху фибран или директно върху замазка, ще видите, че тези плочки могат да променят визията на вашия дом в голяма степен.

Предимства на големите плочки

Минимални линии за фугиране

Вероятно най-важният елемент на дизайна в плочките с голям формат е, че има по-малка площ за фугиране. Тъй като самата плочка осигурява по-голямо покритие, тя изисква по-малко място за фугиране между плочките. Така е много по-лесно да се постигне свеж, единен вид в дизайна. За стените плочките с голям формат могат да бъдат трайна алтернатива на боята или тапета.

Лесна поддръжка = по-малко почистване

Споменахме, че плочките с голям формат водят до по-малко линии за фугиране. Това също означава, че ще е необходимо по-малко време за поддръжка чистотата на повърхността. Всички знаем, че независимо дали става въпрос за стенни, или подови плочки, почистването на фуги е винаги предизвикателство. Всеки път, когато си вземете душ или сготвите, плочките в банята и кухнята са по-склонни да се оцветят или плесенясат, ако не се поддържат чисти. Дълбокото почистване на фугиращите линии винаги е отнемало много време, но това не е така с широкоформатните плочки. Без значение къде ще инсталирате големи плочки, те ще ви осигурят най-лесната процедура за почистване. Така че, ако искате да се сбогувате с тази дейност, ние ви съветваме да помислите за плочки с голям формат. По този начин ще прекарвате по-малко време в почистване и повече време ще се наслаждавате на дома си.

Естетически предимства

Освен с практичността, плочките с голям формат идват и с няколко естетически предимства за собствениците на жилища. Първо, големият и елегантен дизайн на тези плочки води до по-модерен външен вид. Широкоформатните плочки създават голяма повърхност и придават на вашето пространство по-съвременен вид. Освен това, благодарение на напредъка в цифровия печат, порцелановите плочки с голям формат могат да придадат вид на почти всеки материал, включително естествен камък, бетон, метал, дърво или дори тъкани. Вече е по-лесно да създавате чиста, елегантна и модерна естетика в пространство с разнообразие от плочки с голям формат.

Недостатъци на големите плочки

Те са по-скъпи от плочките с обикновен размер – макар и много по-малко в сравнение с естествения камък. За монтаж трябва да се използва специализиран изпълнител за облицоване на плочки, което ще е много по-скъпо от това на плочки с малък формат. При транспортиране ще се нуждаете от най-малко двама души за повдигане. Друго съображение е, че стените и подовете трябва да са идеално плоски, за да се поставят плочки с голям формат. Максимално разминаване от една осма инча на 10 линейни фута е допустимо. Ако има по-голямо разминаване, може да възникне липса, което означава, че единият ръб на плочка е по -висок от съседната плочка, създавайки неравна повърхност.

Както може да видите, предимствата на широкоформатните плочки далеч надвишават недостатъците, затова те са един много практичен и иновативен вариант за вашия дом.търся си работа

Прочетете още: ПДЧ или MDF за мебелите у дома?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *