Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Най-подходящата подова настилка за кухня

Най-подходящата подова настилка за кухня

Кухнята е една от най-трудоемките стаи в къщата. Намирането на добра настилка за помещението е сериозно предизвикателство. Не само, че има естетически съображения, но подът трябва да бъде достатъчно издръжлив, за да се справи с натоварения пешеходен трафик и да се изправи под неизбежните разливи и бъркотии.

Ако отделяте много време за готвене, вие също ще искате подът да бъде удобен. Като вземем предвид гореспоменатите специални съображения, без да забравяме и цената на материалите, нека да разгледаме някои от видовете подови настилки, които работят най-добре в кухните. Ние от „Proektanti.bg“ се надяваме да ви бъдем достатъчно полезни с днешната статия.

Твърда дървесина

Използвани от векове в домовете, подовете от твърда дървесина продължават да бъдат луксозен и популярен избор.

Подовете от масивна дървесина са издръжливи, топли, стилни и водоустойчиви. Твърдите дървесини, когато се комбинират с подходящо покритие, са водоустойчиви, но дългосрочното излагане на влага ще ги повреди.

Разливите трябва да се почистват възможно най-скоро. Въпреки тази „слабост“, твърдата дървесина е чудесен кухненски под. Той може да добави разнообразен външен вид през годините чрез пребоядисване, за да съответства на подовите настилки в целия дом.

В зависимост от покритието, подовете от твърда дървесина могат да бъдат хлъзгави, но чрез изтъркване, могат да осигурят допълнителна повърхност за сцепление. Ако търсите и как да обзаведете вашата кухня имаме статия и за това, прочетете 5 съвета за обзавеждане на кухня.

Керамични плочки

Керамичните плочки са направени от естествена глина, която след това се оформя, остъклява и изпича при силна топлина. Това е твърд и издръжлив материал за подови настилки, който не пропуска вода и петна, което го прави идеален вариант за кухненски подови настилки.

Керамичните плочки също са устойчиви на топлина и счупване. Керамичните плочки се предлагат в множество цветове и шарки, като могат да придобият вид на други материали (напр. дърво или камък). Плочките могат да бъдат изработени във всички форми и размери, за да ви дадат богат избор от дизайнерски възможности .

Ако не можете да намерите керамична плочка в цвета или дизайна, който искате, е напълно постижимо да потърсите нейния братовчед – порцелановата плочка. Тя също е подходящ материал за подови настилки в кухнята, въпреки че може да бъде малко по-крехка. Недостатъците на керамичните плочки са малко. Под краката може ви стане студено.

Винил

През последните години виниловите настилки се възраждат поради модерните подобрения, които получиха. Инженерните винилови настилки вече се предлагат в плочки и дъски, които имитират вида на твърда дървесина и камък.

Те са напълно водоустойчиви и имат почти пружиниращо усещане под краката. Невероятно лесни са за почистване и са една от най-добрите опции за кухненски подови настилки. Най-големият недостатък на виниловата настилка е, че е по-мека от другите опции.

Големите уреди могат да я вдлъбнат или надраскат, така че бъдете внимателни, когато премествате или надграждате неща в кухнята.

Ламинат

Ламинатът отдавна е по-евтина алтернатива на подовите настилки от твърда дървесина. Подобно на винила, той може да имитира външния вид на твърда дървесина и то за по-ниска цена. За разлика от винила, той не винаги е водоустойчив, но сега се предлагат и водоустойчиви версии. Също като винила, ламинираният паркет е чудесен вариант за монтаж „направи си сам“, тъй като дъските могат да бъдат прикрепени една към друга и залепени. Това им позволява да се поставят върху неравен под. Друг вид паркет е Трислойният паркет, той също има подобни свойства като ламинатът, но е много по-издръжлив и е една добра инвестиция за вашия дом.

Бетон

Бетонните настилки може да звучат прекалено грубо за уютната част на къщата, но всъщност това е много издръжлив вариант за кухнята. Оцветеният бетон може да бъде оформен като дърво, камък или дори плочка и може да бъде запечатан за водоустойчивост. Едно от най-големите предимства на бетона е неговата цена. Той е много по-евтин вариант за подови настилки и може да бъде проектиран да изглежда вариативно.

Корк

Корковите настилки бързо се превръщат в популярна тенденция при кухненските повърхности. Причина е, че те са по-удобен вариант от някои традиционни материали. Този материал има уникален вид, който може да добави към естетиката на вашия дом. Това е и екологичен избор за подови настилки. Корковите настилки и дъските са изработени от кора на дърво, което означава, че са устойчиви материали.

Тази топла и мека настилка помага за облекчаване на напрежението, когато дълго време приготвяте семейни ястия. Въпреки това, той не е толкова издръжлив и понякога получава по-лесно вдлъбнатини и драскотини. Коркът може да изисква по-високо ниво на поддръжка, като трябва да се подменя на всеки 3-4 години.

Коя е най-подходящата кухненска настилка за вашия дом? Тя е тази, която най-добре отговаря на вашите приоритети и бюджет. Ако искате домът ви да има дизайнерски облик,  изберете проектирана твърда дървесина или плочки. Но ако искате просто да направите освежаване, изберете винил, ламинат или корк, които можете да си ги поставите сами.търся си работа

Прочетете още:

Как да изберем парцел за строеж?

Предимства на софийските квартали.

4 идеи за настилки за открити тераси

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *