Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Изграждане на водопровод – какво е нужно да знаем

Изграждане на водопровод – какво е нужно да знаем

Малко трудно е да си представим функционална и комфортна сграда без водопроводна система. Ако една сграда няма функционираща водопроводна система, налага се да се търсят алтернативни източници за водоснабдяване и за отвеждане на замърсените води. Водопроводната система на една сграда доставя вода до всички чешми в сградата, до душовете, тоалетните и т.н. Това се случва след сложно устроена разпределителна система от водопреносни тръби. От друга страна, другата основна част на водопроводната система е дренажната система, която отвежда замърсените и използвани води както и други отпадъци чрез сложна система от дренажни тръби.

След като разбрахме колко голяма е важността на водопроводната система на всяка една сграда, нека в тази статия на „Proektanti.bg“ поговорим повече и за самото изграждане на водопровод. Когато говорим за монтаж и изграждане на водопровод, трябва да отбележим факта, че това е достатъчно сложна и отговорна работа, за която са нужни много познания и опит. Ето защо за изграждане на водопровод е нужна помощта на ВиК специалист. А ето и кои са различните етапи от правилното изграждане на водопровод.

Изграждане на водопровод – изготвяне на план и схема

Изготвянето на план и схема за изграждане на водопровод е една от основните и най-важни аспекти от целия процес. При правилно изготвяне на схемата ще се осигури избягване на всички потенциални грешки и рискове. На базата на предварително изготвения план или схема могат и да се предвидят и разходите по проекта, по монтажните работи и по материалите. Не е нужно изготвянето на плана или схемата да отнема твърде много време, важно е да е направен правилно и да обхваща всички важни детайли, например къде ще бъдат разположените всички санитарни тела в сградата, като се взима предвид не само тяхното местоположение, но и размерите им. Изготвеният проект за водопровод трябва да бъде одобрен и от съответното ВиК дружество При работата с професионална фирма, вие ще получите и всички

допълнителни услуги по изграждане на сградно водопроводно отклонение, което ще свърже уличният водопровод с този на сградата, поставяне на тротоарно-сферични кранове, изграждане на водопроводни шахти и т.н.

Изграждане на водопровод – нужни материали

След като бъде определена схемата на водопровода, която дава информация за точните местонахождения на всички санитарни тела и изводи е време да се премине към определяне на всички нужни материали за изграждане на водопровод и канализация и закупуването им. На първо място е нужно да се закупят подходящите водопроводни полипропиленови тръби. Въпреки че могат да се използват и тръби от други материали, обикновено се избират пластмасови такива, защото те са леки, лесни за монтиране, достъпни като цена и лесни за поддръжка, защото не ръждясват. Освен тръбите е нужно да се закупят и всички останали нужни части като муфи, колена, дъги, тройници, различни видове преходи от ПП към резба на цолаж, водомери, кранове и т.н. Въпреки че не е необходимо да бъдат закупени задължително най-скъпите елементи и материали, все пак се препоръчва да се избере висококачествен и надежден кран, който да работи дълго години в пълна изправност.

Изграждане на водопровод – нужни инструменти

За основните монтажни дейности по изграждането на водопровод на първо място е нужен професионален поялник. Който е подходящ за работа с полипропилен. Освен това са нужни и ножици за рязане на ПП тръбите, рулетка, тръбен ключ. Подходящата работна температура на поялника е 250 градуса. Трябва да се внимава при задържането на различните фитинги на поялника и да не се прекалява, защото това може да доведе до сплескване на частите и стесняване на тръбите или пълното им запушване.

Изграждане на водопровод – свързване на сградата към уличен водопровод

За тази услуга отново може да ви помогне професионална фирма. На този етап е нужно да се започне с откриването на съответния уличен водопровод, като той се търси в

градоустройствените планове. След това се започва с изкопните работи, за да се стигне до водопровода. Водопроводчикът ще определи големината на уличния водопровод и на базата на размерите му ще определи какъв тип връзка е най-подходяща. Като връзката може да бъде направена чрез заварка или чрез водовземна водопроводна скоба. След като връзката се изгради се продължава с инсталирането на водопроводния щранг, който свързва сградата с уличния канал. В този участък се поставя и тротоарно-сферичния кран. Изграждането на водопроводна шахта се извършва на терена на сградата и след това се монтира и водомера.

Изграждане на водопровод – как се осъществява

Водопроводната система се състои от три взаимосвързани подсистеми. Това са водопроводите, линиите на източване на отпадъчни води и вентилационните отвори. Линиите за източване и вентилационните отвори заедно са известни като DMV система и са зависими една от друга. Основната функция на водопроводите е преносът на вода по всички основни линии, така че водата да достига където е нужна чрез система от тръби в сградата. Водопроводът поддържа налягане, така че водата да може да достига до всички части на сградата. Налягането, което е нужно за водата се създава от водна помпена станция или водна кула.seo консултации


научете повече:

Озеленяване – Що е то?

Най-добрите университети за интериорен дизайн в света

Световни събития в интериорния дизайн през 2022 г.

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *