Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Термопомпа – нещата, които трябва да знаете

Термопомпа – нещата, които трябва да знаете

Термопомпа – един от най-рентабилните и енергийно ефективни начини да поддържате дома си уютен и топъл през зимните месеци. Въпреки че тези системи може да имат по-високи първоначални разходи, те спестяват пари в дългосрочен план. Това се случва благодарение на отличните им характеристики. А ето и няколко неща, които ние от „Proektanti.bg“ ще ви споделим за тях.

Какво е термопомпа?

Термопомпата е самостоятелен двукомпонентен уред. Той използва хладилна технология и електричество за осигуряване на отопление, както и охлаждане за домове, предприятия и други. Термопомпата има два компонента – кондензатор, който най-често се намира извън дома. Той произвежда отопление или охлаждане, а вътрешното тяло, което обикновено седи на стена, пропуска горещ или хладен въздух в дома. Тъй като кондензаторът и вентилаторът за въздух са разделени чрез хладилен тръбопровод, термопомпите понякога могат да бъдат наричани „мини-раздели“. Термопомпите предлагат изключително високи коефициенти на ефективност, както и възможност за осигуряване на отопление и охлаждане.

Термопомпа – как работи?

Най-просто казано, термопомпата използва електричество и хладилен агент за преместване на топлината от едно място на друго. За да осигури топлина, термопомпата работи, като извлича топлина от въздуха извън дома ви и я прехвърля в охлаждащата течност. След това се компресира, което значително повишава температурата. Впоследствие охлаждащата течност се премества във вътрешното тяло на термопомпата. След това преминава въздух през горещата охлаждаща течност, увеличавайки температурата й. Така успява да побере термостатичния призив за топлина вътре в дома.

термопомпа

Термопомпата се състои от две основни части. „Стенна касета“, която е монтирана във вашия дом и „кондензаторна единица“, която остава от външната страна на вашия дом. Стенната касета и кондензаторите на термопомпата са свързани чрез хладилен тръбопровод. Касетата за вътрешна стена е термостатично контролирана, за да ви осигури както отопление, така и охлаждане. Когато има повикване за топлина, термопомпата ще включи вентилатора във външното тяло, за да започне процеса на извличане на топлина от въздуха извън дома ви. Линията на хладилния агент пренася тази топлина към вътрешното тяло. След това то пренася топлината във въздуха във вашия дом чрез вентилатор в стената. В режим на охлаждане процесът е обратен, пренасяйки топлината от дома си и връщайки хладен въздух във вътрешността.

Каква е ползата от наличието на термопомпа?

Тъй като термопомпата използва само електричество за енергия, а не за генериране на топлина, тя предлага забележително висока ефективност. Когато използвате традиционна резистивна електрическа топлина, количеството генерирана топлина е пропорционално на количеството използвана електроенергия. При термопомпата коефициентът на ефективност се увеличава драстично, тъй като консумираната електроенергия се използва само за захранване на двата вентилатора (изпарителя и кондензатора), компресора и помпата, за да се концентрира топлината навън и да се внесе в дома ви.  Поради това термопомпите са в състояние да осигурят повече от 3 единици топлина за всяка единица електроенергия, използвана за коефициенти на ефективност над 300%.

Как една термопомпа влияе на сметките за отопление и електричество?

Термопомпите ще повишат сметката ви за електроенергия – но ще намалят разходите ви за други горива за отопление.

Всяка термопомпа, която се използва ежедневно, ще увеличи сметката ви за електроенергия с 50 до 100 лева на месец. Термопомпата обаче ще намали съответно сметката ви за отопление – за типично домакинство, което използва 800 галона масло годишно, термопомпата може да намали количеството използвано масло с 300 галона.

термопомпа

Какви са предимствата на термопомпата, когато се използва със слънчева енергия?

Ползата от слънчевите панели е, че през деня, когато грее слънцето, вашите панели на покрива събират слънчева енергия и преобразуват тази енергия, която да се използва във вашия дом като електричество. В много домове електроенергията, генерирана от масива, която не се използва в дома, се кредитира обратно от вашата електроснабдителна компания и се използва за компенсиране на сметката ви за електричество в края на всеки месец. Повечето домове все още имат сметка за ток за електроенергия, използвана през нощта, по време на бури или в периоди на силно използване, като например много горещи летни периоди.

Мога ли да отоплявам дома си с термопомпи без друг източник на топлина?

В някои по-топли климатични пояси термопомпите могат да бъдат единственият източник на топлина през зимата. Но на някой места се препоръчва домакинствата да имат първичен или резервен източник на топлина, за много студени дни или дълги периоди на ниски температури, през които термопомпите биха имали проблеми с възстановяването от топлинните загуби. Тези други източници могат да бъдат петрол, газ, пропан, електричество или пелети.

термопомпа

Тъй като светът продължава да става свидетел на нарастващите последици от изменението на климата, той привлича внимание към намаляването на вредните емисии. Термопомпите са един от начините за намаляване на опасните изкопаеми горива, като същевременно намаляват разходите за енергия. Подобрената технология днес дори прави възможно собствениците на жилища да се насладят на икономиите на разходи и екологичните ползи, които термопомпите могат да предложат.работа в България

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *