Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Събаряне на носещи стени – какво може да се обърка?

Събаряне на носещи стени – какво може да се обърка?

Събарянето на носеща стена може да създаде структурни проблеми в дома. Те могат да се проявят като увиснали тавани, наранени подове, пукнатини от гипсокартон и залепване на врати. Дори премахването на само част от носещата стена, за създаване на по-широк отвор на вратата или прозореца, може да бъде проблем, ако не е направено правилно. Отстраняването на носещите стени без правилно поддържане на товара, който носят, понякога може да доведе до срутване на конструкцията и дори до нараняване. В днешната статия на „Proektanti.bg“ ще анализираме по-подробно темата.

Какво е носеща стена?

Жилището има два основни типа стени, носещи и неносещи. Точно както подсказва името, едното носи тежест над него, а другото не. Носещата стена е конструктивна стена, която може да носи теглото на покрива, теглото на горните етажи и дори теглото на тавана на помещението. Теглото често се нарича „натоварване“. Вътрешните стени на дома могат или не могат да бъдат носещи, в зависимост от това как е проектирана къщата. В по-стари домове с коридор в центъра едната или и двете стени на коридора може да са носещи. В много по-нови едноетажни къщи може да няма вътрешни носещи стени, тъй като всички натоварвания се прехвърлят към външните стени.

Ремоделиране

Най-подходящият момент за премахване на носеща сетена е, когато в дома е планирано ремоделиране. Собствениците на по-стари домове често искат да имат по-отворен план на етажа. Затова те премахват стените, за да получат по-отворен вид. В процеса те събарят носеща стена и не осъзнават, че това е тя. Обикновено професионалните изпълнители първо проверяват дали стената е носеща, преди да я премахнат. Ако е така, те обикновено поставят хедер (дърво или стомана) в отвора, за да носят тежестта.

Какво може да се обърка?

Има редица неща, които могат да се объркат и да увеличат разходите за събаряне на носеща стена. Това може да включва провиснали тавани, ако има липса на опора за пода отгоре. Това пък може да доведе до неравни подови настилки. Съществува и възможност за пукнатини в гипсокартона.

Увисване или срутване на тавани

Ако стената се отстрани между две стаи или дори се премести, за да се увеличи помещението, тогава таванът може да увисне. Това се случва, когато не е монтирана подходяща структурна опора, която да носи тежестта. Таваните от гипсокартон и гипс обикновено са свързани с дървени греди към него, разположени на 12, 16 или 24 инча в центъра. Когато се отстрани стена, която държи краищата на гредите на тавана, тогава теглото на тавана и всяко натоварване над него може да доведе до провисване или падане на тавана. Таванът може да провисне с половин инч или повече, а в някои случаи може да се срути.

Поддаване на пода

Ако в двуетажен или триетажен дом е премахната носещата стена, без да се осигури подходяща конструктивна опора, тогава вторият или третият етаж може да провисне в зоната, където е била отстранена носещата стена под пода. Ако видите, че подът на втория или третия етаж се провисва, тогава трябва да слезете и да погледнете зоната на тавана.

Врати и прозорци се трият или залепват

Ако на първия етаж е премахната носеща стена, без да е монтирана подходяща опора за товара над нея, тогава вратите или прозорците на пода над него може да се трият, да залепнат или да не се отворят. Причината би била рамката в стената, в която се намира вратата или прозорецът. Не забравяйте, че има редица други причини, поради които вратите или прозорците могат да залепнат или трият.

Пукнатини в гипсокартона или мазилката

Обичайно е да се появят пукнатини в гипсокартона или мазилката, когато носещата стена се отстранява. Причината е, че стената не е поддържала правилно натоварването, което е носила. Това е основно, защото площта на тавана може да падне или увисне, което води до пукнатини. Пукнатини могат да се появят и в някои от зоните на стените поради напрежението, генерирано от движението на рамката, таваните и стените.

Всички тези проблеми и предупредителните знаци, че носещата стена е премахната и не е монтирана подходяща опора, може да не се появят веднага след свършената работа. Може да отнеме месеци или дори години, за да се покажат проблеми.

Тези главоболия могат да бъдат избегнати, стига да използвате реномиран строител. Препоръчително е да поддържате връзка и със строителния контрол. Като алтернатива, ако планирате сами да премахнете стената, използвайте строителен инженер, който да ви посъветва относно работата. Особено важно е да се обърне внимание на необходимата поддръжката, за да не се сблъскате с проблеми.

Преди да съборите носещите си стени, помислете какво може да се обърка и не правете прибързани решения, за които след това ще съжалявате.работа в България

Етапи на строеж | Регулации в строителството?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *