Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Видове бордюри и приложението им в градината

Видове бордюри и приложението им в градината

Ние всички искаме да притежаваме красиви, подредени и уютни градини. За жалост не е толкова лесно, колкото звучи. Много от растенията не са така лесно податливи на нашите изисквания. Работата на растенията, в крайна сметка, е да растат. И много често те могат да растат извън предвиденото за тях място, да навлязат в пространството на други растения, на пътеката за ходене, или в други кътове. Това се случва особено често, когато нямаме време или нужните знания да се грижим правилно за растенията. Ето защо е нужно на растенията да се слагат някакви физически ограничения, които те не могат да преминават.

По този начин всяко растение ще расте точно там, където сме му отредили място. Един от най-популярните и удобни методи за поставяне на бариери в двора или градината е чрез изграждане и поставяне на градински бордюри. Съществуват различни видове бордюри за градината. От тях може да избирате според личните ви предпочитания и нужди. Различните видове бордюри могат да бъдат поставени или положени по редица начини, а кой от тях ще изберете зависи от бюджета ви и начина, по който искате да оформите градината цялостно.

Видове бордюри – какво представляват?

Градинските бордюри се предлагат под различни видове, но какво всъщност представляват те и каква е целта им? Различните видове бордюри са елементи, които се поставят с цел ограничаване или отделяне на растенията на зони по наше желание и според нуждите и спецификите на градината. Освен че улесняват контрола над растенията, градинските бордюри правят и грижата за тях по-лесна и удобна, затова са чудесен избор за всеки двор или градина. Обичайните избори за бордюри са камъни, тухли, бетон, дори огради. Но има и много други видове бордюри и възможности да прибавите в градината си този едновременно декоративен и функционален елемент.

Видове бордюри – изработени от тухли

Вероятно тухлените бордюри са един от най-лесният, достъпен и често предпочитан вариант. Как да направите градински бордюр от тухли? Много е лесно, просто се

нуждаете от конкретен за нуждите ви брой тухли. След като ги закупите или се сдобиете с тях, просто изкопавате не много дълбоки дупки около растенията, които искате да отделите и по параметъра на цялата зона. После поставяте тухлите по желания от вас начин и според броя им. Можете да ги поставите хоризонтално, вертикално, като така бордюрът ще стане по-висок, а дори и наклонени на една страна. Не е нужно да ги фиксирате с помощта на цимент. Макар и тухлите да са доста удобен и лесен вариант, имайте предвид, че след време растенията може би ще започнат да растат около тях.

Видове бордюри – пиедрас

Пиедрас е името на различните видове бордюри, които се правят от камъни. Каменните бордюри са също често срещан и широко предпочитан тип бордюр. Нужно е просто да се сдобиете с подходящия размер камъни и да ги поставите като бариера за растенията, за да се предотврати растежа и развитието им в посока, която не искаме. Въпреки че тези своеобразни каменни огради работят доста ефикасно в повечето случаи, има вариант някои растения да започнат да си пробиват път под и измежду камъните. За да се предотврати този риск, много стопани на дворове или градини започнаха да поставят пластмаса или мрежа на земята, където ще бъдат поставени после камъните.

Видове бордюри – огради за кантиране

Градинските огради за кантиране са още един вариант, който може а спадне към групата на различните видове бордюри. Разбира се, тук не говорим за високите и тежки огради, които се използват за отделянето на двора от улицата или от двора на съседите. Съществуват по-ниски и леки огради, които са създадени именно с цел отделяне на растенията в различни зони. Поставянето им не е никак трудно, просто трябва да направите плитки и малки дупки там, където искате да оградите зоната с растения, после поставяте оградката и фиксирате с почва. Плюсът на тези огради е не само, че са функционални, но могат да бъдат и приятен и кокетен декоративен елемент.

Видове бордюри – метални

Металните бордюри сякаш не са една от най-често срещаните и предпочитани опции, но със сигурност са една от най-ефективните. Принципът на металните бордюри е подобен на оградите, те се поставят по същия начин. Но за разлика от оградите, бордюрите са плътни повърхности без декоративни елементи като дупки и разстояния, ето защо растенията не могат да растат между тях. Освен това металът, който се използва за градински бордюри, е податлив на извиване, което означава, че можете да го огъвате и моделирате в желаната от вас форма.

Видове бордюри – бетонни

Бетонните градински бордюри са сред най-скъпите опции, но и доста ефективна и функционална такава. Бетонните бордюри се поставят чрез изливане на бетон в земята. Това прави наистина невъзможно растенията да пробият през бордюра. Но целият процес е доста по-сложен и ако решите да направите размествания в градината, премахването на старите бетонни бордюри ще е наистина трудно. На мястото, на които е имало бетонни бордюри е възможно дълго време да не могат да поникнат нови растения.

Градинските бордюри са един от основните елементи на всеки двор или градина. Тяхната функция е да ограничават неконтролирания растеж на растенията и да очертават границите на различни зони. Съществуват различни опции бордюри, от които можете а избирате според вашия бюджет, нуждите на градината и личните ви предпочитания.


научете повече

Термопомпа – нещата, които трябва да знаете

Събаряне на носещи стени – какво може да се обърка?

Изграждане на покрив – как да го изградим стъпка по стъпка?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *