Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Изграждане на канализация на къща – различните етапи

Изграждане на канализация на къща – различните етапи

Канализацията на една къща е изключително важна система, която осъществява и подпомага редица ежедневни потребности на живущите в нея. Общо взето може да се каже, че е невъзможно да съществува къща без правилно конструирана, изградена и функционираща канализационна система. Или поне живота в такава къща би бил истинско предизвикателство. Много често се случва така, че собствениците на нов дом трябва сами да се погрижат и да планират изграждането на канализационна система за нов дом, особено ако домът е построен на не много комуникативно и заселено място. Ако и на вас ви предстои такъв проект, важно е да сте запознати с основните етапи по изграждане на канализация на къща.

Изграждане на канализация на къща – проектиране и планиране

Всяко изграждане на канализация на къща започва с етапът на проектиране. За разлика от системите за електричество, газ и водоснабдяване, които изискват подготовка на специална документация и издаване за удостоверения при някои определени проекти, обикновено за изграждане на канализация на къща в собствен парцел не се изискват разрешителни и издаване на удостоверения. Въпреки това понякога се налага консултация с отговорните органи, за да се предотвратят грешки, като например неспазване на границите на санитарната зона, създаване на контакт между системите за захранване и заустване, неправилен избор на диаметър или ъгъл на тръбите, организация на вентилацията и др.

Обикновено проектирането на изграждане на канализация на къща трябва да се направи от специалист в областта. Специалистите могат да извършат всички хидравлични изчисления на вътрешните и външни канализационни системи. В днешно време специалистите използват и специализирани програми за триизмерно моделиране, което с много по-голяма точност дава насоки за правилното изпълнение на проекта. Такъв тип проектиране опростява избора на правилните тръби, крепежни елементи, фитинги и методи за монтаж за целите на проекта.

Изграждане на канализация на къща – поставяне на системни възли

Всички компоненти от цялата система са важни за правилната работа и функция на една автономна канализационна система. За правилното изграждане на канализация на къща е нужно да се вземат предвид всички фактори. Такива могат да бъдат броя на обитателите на къщата, както и броят на източниците на канализационни канали (къща, баня, лятна кухня, гараж) когато се определя големината на резервоара за съхранение на отпадни води. Когато се планира изграждане на вътрешна канализационна система в дадена къща е важно да се вземе предвид и разположението на външната магистрала и на почистващото оборудване. Все пак, ако включването към централизирана система за събиране и почистване на вода е по-евтино и лесно, по-добър е вариантът със свързване към обща тръба или към пречиствателна станция.

Важно е да сте запознати, че пълноценната канализационна система включва не само битовите захранващи и отпадни канали, но и система за дренаж на дъждовните води, която отговаря за събирането и натрупването на дъждовните води.

Изграждане на канализация на къща – категории

Канализационните системи се разделят на три отделни категории в зависимост от основните функции на системата и нейното местоположение. Трите категории са както следва:

 • Вътрешна канализационна система – тя е мрежа от водопроводи и канализация, тръби и съоръжения, които са с изходи извън къщата.
 • Външна канализационна система – това е линия от канализационните системи на сгради, които водят до пречиствателни съоръжения.
 • Почистваща канализационна система – тя включва септична яма, резервоари за съхранение на вода, филтриращите полета, кладенците и станциите за биологично пречистване на водата.

Изграждане на канализация на къща – важни правила за вътрешната мрежа

Вътрешният тръбопровод трябва да се положи с наклон от сградата до ямата или до пречиствателната станция за отпадъчни води. Ето кои са някои от най-важните правила за вътрешната мрежа:

 • Трябва внимателно да се пресметне обемът на отпадъците, за да се избере правилният тръбен участък
 • Серийно свързване и неговите принципи се използват по време на монтажа
 • Трябва да се минимизира броят на завъртанията и внезапните промени
 • Задължителна е инсталацията на вентилационно оборудване
 • Нужно е да се инсталират инспекционни люкове
 • Трябва да се избере подходящата изолация за всички зони на канализацията, които преминават в неотопляеми зони

Изграждане на канализация за къща – основни етапи

Инсталирането на канализационна система е процес, който се извършва на няколко основни етапа. Въпреки че обикновено се следва стандартен ред на етапите е възможно при някои проекти този ред да бъде разменен заради индивидуални особености, както и броят помещения, тяхното разположение и други фактори.

Общоприетият ред на етапите по инсталация на канализационна система са:

 • Полагане на освобождаващите тръби – това са тръбите, които свързват вътрешната с външната канализационна система. Тези тръби преминават през стените на къщата, затова се поставят в топлоизолиращ и защитен корпус, който се нарича ръкав. Тази тръба не бива да има стави или друг вид свръзки при преминаването през стената.
 • Монтаж на вертикалните тръби – вертикалните тръби преминават през всички етажи и подове на дома. Обикновено е нужно да се инсталира един щранг. Може да се наложи инсталиране на втори щранг, ако дължината на вътрешната линия надвишава десет метра.
 • Разпределение на тръбите – това означава определяне и разпределение на клоновете, които водят към санитарното оборудване. Тръбата, която води до тоалетната трябва да е с най-голям диаметър, обикновено по сто милиметра. За останалите тръби обикновено се избира диаметър от петдесет милиметра.

научете повече:

Световни събития в интериорния дизайн през 2022 г.

Вертикално планиране | Основни правила

Как да изготвим успешен бизнес проект?

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *