Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Вертикално планиране | Основни правила

Вертикално планиране | Основни правила

Ние от „Proektanti.bg“ се стараем да сме ви полезни за всички теми, които ви интересуват. Днес ще си говорим относно правилата за вертикално планиране. То е неизменна част от изготвянето на един геодезичен проект и най-вече в ланшафтната арихектура и геодезията.

Предвид факта, че не сме специалисти в тази област ще се осланяме главно на научна информация от специалисти, които преподават в Лесотехническият университет в София, за да ви бъдем максимално полезни.  Гл. ас. д-р арх. Теодор Карамочев и доц. д-р инж. Венета Коцева, които преподават на студентите, следващи магистратура в учебното заведение излагат седем правила, които задължително трябва да бъдат спазени, когато става въпрос за вертикално планиране.

Ние ще се опитаме да ви ги представим на достатъчно достъпен за непрофесионалисти език, за да сме ви оптимално полезни.

Първо правило – Вертикално планиране

  • Първото правило е изключително просто, но е в основата за играждането на едно успешно вертикално планиране на ланшафтен прокет, а  то гласи – Ландшафтният проект трябва да е съобразен с бъдещия проект за вертикално планиране. При изготвяне на един цялостен проект трябва да се вземат изключително много неща под внимание, за да бъде максимално добре изпълнен и устойчив във времето.

Второ правило –

 Не проектирайте кръгла композиция върху наклонен терен Съвета на специалистите е обвързан, както с устойчивостта на самата композиция така и с разпръскването на водата от автоматичните пръскачки, които се използват масово.

  • Най-разпространените разпръсквачи са тези от американски тип и за да бъдат максимално ефективни площта, която поливат трябва да бъде оразмерена спрямо техния обхват. Следователно това много по-трудно би се случило, ако изберете кръгла пред правоъгълна композиция.

Вертикално планиране – Трето правило –

При теренни наклони над 10-15% е необходимо да се потърси клоновидна композиция

  • Когато повикате специалист за изготвяне на ландшафтен проект той трябва да вземе под внимание наклона на терена. След прецизно измерване се взима решение относно това каква композиция би била най-подходяща. В случай на наклон от 10% и повече е добре вертикаления проект да се изготви чрез т.нар. клоновидна композиция. Тя би биа най-подходяща, както от есететически така и от чисто архитектурен план.

Четвърто правило –

Теренният и проектният наклони определят изискванията към използваните строителни материали

  • При изготвянето на ландшафтни проекти има множество изисквания, които трябва да бъдат спазени особено, ако става въпрос за общствени места като детски площадки например. При неравност на терена често се изиква изкопаване на пръстта, подравняване на терена, специално дрениране, мулч и още редица неща със специални размери. Разходите по тези допълнителни дейности обикновено са много високи и проектантите предпочитат да изградят т.нар. „геопластика“, която представлява изкустен вал, за да спазят изискванията.

Вертикално планиране – Пето правило –

Стремеж да се извозва по-малко пръст от обекта

  • Според старите нормативни уредби у нас напречния наклон на тротоарите трябва да бъде от 2%. Днес това се прецизира спрямо вида на съвременните строителни материали, от дълбочината на отворите и фугите между тях. Към днешна дата у нас се използват два основни вида материали, когато проектът се отнася към ниско строителство. Това са асфалтова настилка и шлайфан бетон. Когато надлъжният наклон е по-малък, т.е. говорим за хоризонтална равнина, тогава се създава т.нар. опесъчена настилка. Опесъчена настилка може да се направи и при по-голям от средния надлъжен наклон, но само в случаи, когато каменните частици са по-едри. Ако говорим за наистина голям среден наклон, в такива случаи не се препоръчва създаването на опесъчена настилка. Няма смисъл от такава, защото с времето тази настилка ще се самохоризонтира.

Вертикално планиране – Шесто правило –

Наклонът зависи от големината на неравностите на настилката

  • В зависимост от настилката, върху която ще бъде изграден ландшафтния проект се определя наклонът му. Ако преобладаващият проектен наклон е едностранен, там, където настилката и тревата се свързват ще се получи изтичане на водата от настилката към тревата. По този начин тревата ще се замърси и целта е това да се избегне. За да се предотврати замърсяването на тревата е нужно да се изгради ивица с дренажен камък на границата, където настилката и тревата се срещат. В зависимост от проекта, този дренажен камък може да бъде инсталиран с дренажна тръба или без такава. При такъв проект, бордюрите имат функцията да подпират дренажните камъни и да очертават ограничителната линия между настилката и тревата.

Вертикално планиране – Седмо правило –

Криволинейните подпорни стени са по – здрави от праволинейните подпорни стени

  • Освен красиви, криволичещите стени са много по-удачен избор, когато става въпрос за вертикално планиране. Това се дължи на факта, че криволинейните подпорни стени и такива с чупки за по-здрави от праволинейните подпорни стени без чупки. Здравината на конструкцията се определя от удобната и здрава връзка, която се създава между терена и ландшафтния проект. Ландшафт архитектите съвместно с интериорните дизайнери могат да изберат най-доброто решение за изготвянето на ландшафт проекта на мечтите ви.

Изложените правила според преподавателите са общовалидни за всички ладшафтни архитекти. Надяваме се тези базови познания да ви помогнат при изготвянето на вертикалния план за вашето открито пространство у дома. Прочетете още: Как да изготвим успешен бизнес проект?seo консултации


научете повече:

Дървото като строителен материал – предимства и недостатъци

Гипсокартон в интериора – предимства и недостатъци

Модерните покривни системи

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *