Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Фотоволтаични системи за дома | Как да изберем ?

Фотоволтаични системи за дома | Как да изберем ?

Какво представляват Фотоволтаичните системи

Фотоволтаичните системи за дома, известни още като соларни системи, стават все по-популярни сред собствениците на жилища и физическите лица, които искат да намалят зависимостта си от невъзобновяеми енергийни източници и да спестят пари от сметките си за електроенергия. 

Тези системи използват силата на слънцето, за да генерират електричество, което може да се използва за захранване цели сгради.

Фотоволтаичната (PV) система се състои от няколко компонента, включително слънчеви панели, инвертор, батерии и система за наблюдение. Соларните панели се състоят от фотоволтаични клетки, които преобразуват слънчевата светлина в електричество.

Инверторът преобразува произведеното от соларните панели електричество на постоянен ток (DC) в електричество на променлив ток (AC), което може да се използва за захранване на домакински уреди. Батериите съхраняват излишната произведена от фотоволтаичната система енергия, която да се използва, когато няма слънчева светлина.

Предимства на фотоволтаичните системи за дома

  1. Запазване на околната среда

Използването на фотоволтаични системи за дома има няколко предимства. Първо, те са екологични. За разлика от традиционните енергийни източници като въглища, нефт и природен газ, слънчевата енергия не произвежда вредни емисии, които биха допринесли за замърсяването на въздуха и изменението на климата. С използването на фотоволтаична система, хората могат да намалят въглеродния си отпечатък и да допринесат за по-чиста и здравословна околна среда.

  1. Икономичен начин за отопление

Фотоволтаичните системи за дома са икономически ефективни. Въпреки че първоначалните разходи за инсталиране на фотоволтаична система са високи, дългосрочните икономии могат да бъдат значителни. Хората могат да спестят пари от сметките си за електричество, като произвеждат собствена електроенергия и намалят зависимостта си от мрежата. 

Тези системи предлагат редица предимства, включително екологосъобразност, рентабилност, увеличаване на стойността на имота и намаляване на зависимостта от невъзобновяеми енергийни източници. Инвестирайки във фотоволтаична система, хората могат не само да спестят пари, но и да допринесат за по-чиста и по-здравословна околна среда.

Как да изберем правилните фотоволтаични системи за нашия дом?

Фотоволтаичните системи използват силата на слънцето за производство на електроенергия и могат да бъдат класифицирани в три основни типа: фотоволтаични системи, свързани с мрежата, автономни системи и хибридни фотоволтаични системи. Всяка система има своите предимства и недостатъци, а изборът на подходяща система за вашите нужди може да бъде трудна задача

Ето някои съвети, които ще ви помогнат да вземете информирано решение.


Определяне на енергийните нужди

Преди да закупите фотоволтаична система, трябва да определите колко електроенергия консумира вашето домакинство. Тази информация ще ви помогне да изберете правилния размер на системата, който да отговаря на нуждите ви. Можете да намерите тази информация в сметката си за комунални услуги или като използвате онлайн енергиен калкулатор.

Типа и разположението на покрива 

Ефективността на фотоволтаичната система за дома  зависи от ъгъла и ориентацията на вашия покрив. В идеалния случай покривът ви трябва да е с южно изложение и наклон от около 30 градуса. Ако покривът ви е плосък или с друго изложение е най-добре да се обърнете към квалифициран монтажник, който да ви посъветва за най-подходящата система.

Автономни фотоволтаични системи | Предимства и недостатъци

Фотоволтаичните системи извън мрежата, известни още като автономни фотоволтаични системи, са проектирани да работят независимо от мрежата за комунални услуги. Тези системи се нуждаят от батерии за съхранение на излишната енергия, произведена от фотоволтаичните панели. Обикновено се използват в отдалечени райони, където няма достъп до мрежата или в райони, където захранването е ненадеждно или твърде скъпо за инсталиране.

Монтирането и поддръжката на автономните фотоволтаични системи е по-скъпо от тези, свързани с мрежата, тъй като изискват батерии и сложни системи за управление. Въпреки това те осигуряват пълна независимост от мрежата за комунални услуги и могат да осигуряват енергия дори при прекъсване на електрозахранването.

Мрежови фотоволтаични системи за дома | Предимства и недостатъци

Мрежовите фотоволтаични системи, известни още като свързани към мрежата системи, са най-разпространеният тип фотоволтаични системи. Тези системи са свързани към мрежата за комунални услуги, което означава, че всяка излишна енергия, произведена от фотоволтаичните панели, се връща обратно в мрежата и се превежда по сметката на собственика.

 С други думи, ако произвеждате повече енергия, отколкото използвате, можете да продадете излишната енергия обратно на компанията за комунални услуги и да спечелите кредити, които могат да се използват за компенсиране на бъдещите ви сметки за електроенергия.

Мрежовите фотоволтаични системи са най-рентабилни и най-лесни за инсталиране. Те не изискват батерии или сложни системи за управление. Въпреки това те не осигуряват резервно захранване.

Хибридни фотоволтаични системи | Предимства и недостатъци

Хибридните фотоволтаични системи, както подсказва името, съчетават характеристиките на фотоволтаичните системи, свързани с мрежата, и на тези, които не са свързани с мрежата. Те са свързани към мрежата, но разполагат и с батерии за съхранение на излишната енергия. Батериите могат да се използват за осигуряване на резервно захранване по време на прекъсване на мрежата или за съхраняване на енергия за по-късно използване.

Хибридните фотоволтаични системи са по-скъпи от мрежовите, но по-евтини от автономните. Те осигуряват предимствата както на мрежовите, така и на автономните системи, включително възможността за продажба на излишната енергия обратно към мрежата, резервно захранване по време на прекъсвания и енергийна независимост.

Поддръжка


Подобно на всеки друг домашен уред, фотоволтаичната система изисква поддръжка, за да се осигури оптимална работа и дълготрайност. От съществено значение е да изберете система, която е лесна за поддръжка, и да работите с монтажник, който може да осигури редовни услуги по поддръжката ѝ. 

Фотоволтаичните системи за дома предлагат редица предимства, включително екологосъобразност, рентабилност, увеличаване на стойността на имота и намаляване на зависимостта от не възобновяеми енергийни източници. 

Инвестирайки във фотоволтаична система, хората могат не само да спестят пари. Но и да допринесат за по-чиста и по-здравословна околна среда.


Препоръчваме ви още:

Как бързо и лесно да се ориентираме в цените за проект на къща?

5 съвета за успех в интериорния дизайн на апартаменти

Геодезическо заснемане – какво представлява и кога е нужно

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *