Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Стълбище – видове и правила при проектирането му

Стълбище – видове и правила при проектирането му

Стълбите се използват за създаване на пешеходен маршрут между различни етажи. Това се реализира чрез разделяне на височината между нивата с управляеми стъпала.

Много общо думата „стълби“ се отнася до стълбище, докато думата „стъпка“ се отнася до отделните стъпала, които съставляват стълбището. Днес ние от „Proektanti.bg“ ще ви предложим повече по темата за стълбищата.

Как да Изберем Подходящо Стълбище ? 

Стълбището у дома е не само функционален елемент, но и важен акцент в интериора. Правилният избор на стълбище може да подобри не само достъпността в дома, но и цялостния дизайн и естетика.
В тази статия ще ви предоставим съвети и насоки как да изберете подходящо стълбище за вашето жилище.

Измерете Достъпното Пространство

Преди да изберете стълбище, измерете наличното пространство за него. Този момент е от съществено значение, тъй като стълбището трябва да се вмести в наличната площ и да осигури комфортен достъп. Определете височината на стълбището и общите размери, които можете да отделите за него.

Разгледайте Различните Типове Стълбища

Има много различни видове стълбища, включително прави, вити, дървени, метални и други. Всяко от тях има свои предимства и характеристики. 

Например, правите стълбища са изключително функционални и заемат по-малко място, докато дървените стълбища добавят топлина и естетика в интериора. 

Разгледайте всички възможности и изберете този тип стълбище, който най-добре отговаря на вашите нужди и стил.

Какви видове стълбища има?

Многото различни видове стълбища вече са популярни характеристики в съвременния проект на дома и дори в модерния интериор на търговски институции. Има много различни видове, от които да избирате, вариращи от по-модерни архитектурни стилове до по-стари и периодични дизайни.

Ето някои от най-популярните видове стълби, които са търсени днес:

Прави стълби

Правите стълби са стълби без промяна в посоката. Те със сигурност са един от най-често срещаните видове стълби, намиращи се както в жилищни, така и в търговски имоти.

Г-образни стълби

Г-образното стълбище е вариация на правата стълба с огъване в някаква част от стълбището. Огъването често е 90 градуса, но не е задължително. Ако площадката е по-близо до горната или долната част на стълбите, тя понякога се нарича дълга L стълба или стълба на четвърт завой.

U-образни стълби

U-образните стълби са по същество две успоредни полета от прави стълби, съединени от площадка, която създава 180-градусов завой в линията за стъпване.

Навиващи стълби

Навиващите се стълби са вариация на Г-образно стълбище, но вместо плоска площадка, те имат стъпала във формата на триъгълник в ъгловия преход.

Спираловидни стълби

Спиралните стълби следват спираловидна дъга. Обикновено имат много компактен дизайн.

Конзолни стълби

Конзолните стълби са направени така, че стълбищните стъпала да изглеждат като плаващи във въздуха без опора. Този вид стълбище е прикрепено към единия край на стъпалата и може да бъде скрито или открито. Конзолните стълби добавят простор към всяка стая.

Правила при проектирането на стълби

Стълбището е важен компонент на сградата, който помага при преминаването между два етажа. Неправилно проектираните стълбища могат да причинят тежки наранявания и дори смърт, ако необходимите указания и строителни норми не се спазват правилно. Следователно проектирането на стълбите според зададените указания е важно за целите на безопасността. В редовете по-долу ще ви покажем правилата за проектиране на стълбище, като височина, ширина, протектор, щранг и височина на стълбището.

Височина или издигане на стълбището

Издигането е общата височина на цялото стълбище, от най-ниската точка до най-високата точка. Покачването е важна мярка за определяне на местоположението и поставянето площадката. Обикновено трябва да се осигури площадка на всеки 12 фута (365,8 см) издигане, съгласно кодовете за пожарна безопасност. Няма друг код за дължина или височина на стълбището освен за площадката, тъй като всяко стълбище е различно и зависи от височината на пода.

Ширина на стълбището

Минималната ширина на стълбите за различните типове сгради е различна. Ако ширината на стълбите е по-голяма от минималната посочена ширина, в стълбите трябва да се монтират парапети. Въведените парапети не трябва да стърчат повече от 4 ½ инча от двете страни. Тесните стълби затрудняват пренасянето на предмети нагоре и надолу по стълбите. Стълбите, които не са достатъчно широки, могат да бъдат опасни по време на пожарен изход, тъй като могат да попречат на бягството.

Височина на щранга

Вертикалното разстояние между двете съседни протектора е известно като височина на щранга. Височината на щранга, предписана съгласно кодовете, е не повече от 7 ¾ инча височина. Всички щрангове трябва да са с еднаква височина. Най-високият щранг не може да се различава от най-малкия с повече от 0,37 инча. Щанговете могат да се наклоняват до 30 градуса от долната страна на протектора. Те могат да бъдат плътни, отворени или да имат някакъв шаблон, при условие че пространствата не позволяват да премине сфера с диаметър 4 инча. Това предотвратява забиването на главите на малки деца между щранговете.

Дълбочина на стъпалото

Дълбочината на стъпалото се измерва хоризонтално между вертикалните равнини на най-предната проекция на съседните стъпала и под прав ъгъл спрямо предния ръб на стъпалото. Размерът на стъпалото (мин. 10 инча / 25,4 см) се определя от средния размер на крака за възрастен, въпреки че не е необходимо да можете да поставите цялото си стъпало върху стъпалото, за да се изкачвате по стълбите удобно и безопасно. Минималният размер на стъпалото е 11 инча. Ако се прави носене за материала на стъпалото, тогава минималната дълбочина може да се приеме като 10 инча или 25,4 см. Проекцията на носа не трябва да бъде повече от 1 ¼ инча и не по-малко от ¾ инча. Отново толерансът на стъпалото трябва да бъде не повече от 0,37 инча.

Още няколко правила, които трябва да запомните при конструирането на стълби

  • Парапетите трябва да бъдат осигурени с минимална височина от 100 cm от центъра на стъпалото;
  • Вътрешните стълби трябва да бъдат изградени от незапалим материал;
  • Главното стълбище и стълбището за пожарна евакуация трябва да са непрекъснати от приземния етаж до нивото на терасата;
  • През стълбището не трябва да преминават електрически шахти/тръбопроводи за променлив ток или газови тръби и др. Асансьорът не трябва да се отваря в стълбищна площадка.

Когато мислите за множеството различни видове дизайн на стълби, заедно с разнообразието от материали, трябва да вземете предвид и правилата, които са задължителни за проектирането на стълби. Функцията, цената и визуалната привлекателност на стълбището също трябва да се вземат предвид при избора на идеалния дизайн на стълбището за вашия проект.работа в България

Предимства на подовото отопление

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *