Влез в акаунта си

Блог

Полезно за теб
Капандура за покрив – 5 важни фактора

Капандура за покрив – 5 важни фактора

Ако търсите сравнително лесен начин да промените външния вид на дома си, а и да добавите повече комфорт, не можете да сбъркате с капандура за покрив.

Добавянето на нещо толкова простичко като концепция като една капандура за покрив не само освежава вида на къщата ви отвън, но и разширява вътрешното жилищно пространство и го прави много по-функционално и удобно.

Капандурата ви позволява да използвате таванското пространство по изцяло нов начин, независимо дали е уютно кътче за четене. Допълнителна стая за пораснало дете или гости, или каквото друго можете да си представите и желаете за дома ви.

Но има някои неща, които трябва да имате предвид, преди да стартирате проект за капандура за покрив и в тази статия ще ви представим 5 фактора. Които са задължителни за обмисляне преди направата на капандура за покрив.

Капандура за покрив – съществуващият покрив


Трябва да имате предвид формата. Стила и ъгъла на съществуващия покрив, преди да вземете решение за капандура за покрив за вашия дом. Покривът на вашата нова капандура трябва да съответства на съществуващия покривен материал, за да създадете последователен вид.

В допълнение, трябва да инсталирате покривни подложки на покрива на вашата капандура, за да гарантирате, че е добре защитена и ще устои на времето и всякакви климатични условия.

Секцията на покрива около капандурата също може да се нуждае от някои ремонти. Подобрения или подмяна, за да се гарантира, че новият материал ще пасне перфектно и ще изглежда възможно най-добре.

Може също да искате да почистите покрива си, преди да инсталирате капандура. По този начин ще получите пълните предимства на новото допълнение на вашия покрив.

Капандура за покрив – размер на самата капандура


Капандурата трябва да отговаря на мащаба на къщата с усещане за пропорция и хармония с настоящия покрив. В противен случай капандурата може да се окаже доминиращ елемент. Който всъщност може да намали стойността на къщата ви и да не се окаже толкова функционален и естетичен, колкото очаквате.


Планираната функция на пространството ще помогне да се определи размерът на капандурата. Въпреки това, капандурата обикновено трябва да е достатъчно малка. За да не наруши линията на покрива и да пасне на покрива, без да изглежда не на място.

Капандурата създава повече пространство в таванско помещение с нисък таван, докато прозорецът внася светлина в стаята. Така че уютно кътче за седене до прозореца или бюрото за писане биха паснали добре на типична капандура.

Капандура за покрив – вид капандура


Има различни стилове и видове капандури, които можете да добавите към сграда. Формата и структурата на вашия съществуващ покрив ще определят стила на капандурата. Тъй като тя трябва да съответства на структурата на вашия покрив, да отговаря на естетиката и да подобри привлекателността на бордюра. Което от своя страна ще увеличи общата стойност на вашия имот.

Ето и кои са различните видове капандури, от които да избирате:

  • Фронтонна капандура – Две равнини, наклонени в противоположни посоки, създавайки капандура с форма на триъгълник
  • Шатрова капандура – Три наклонени равнини, които обикновено съответстват на четирискатния покрив на къщата
  • Плоска капандура – Една единствена хоризонтална плоска повърхност, покриваща тристенната капандура
  • Навесна капандура – С единичен плосък покрив, който е наклонен в същата посока като покрива
  • Стенна капандура – Разширение на стената над нивото на стрехите на покрива
  • Капандура „вежда“ – Малък сводест прозорец, който стърчи от наклона на покрива

Капандура за покрив – прозорци

Ако целите повече естествена светлина и по-ефективна вентилация за таванските помещения, капандурите са чудесен избор. Прозорецът на капандурата може да се предлага в различни размери и стилове, но обикновено е по-малък от другите прозорци в дома.

Капандура за покрив

Инсталирането на правилния вид прозорец може да бъде енергийно ефективно решение и да помогне за намаляване на сметките за комунални услуги като отопление и осветление. Тъй като прозорецът регулира количеството светлина и топлина, влизащи през капандурата.

Трябва също така да помислите как да поддържате и почиствате капандурите отвътре или отвън, в зависимост от това как се отварят прозорците.

Капандура за покрив – отточна система

Трябва също така да помислите за инсталирането на правилния улук. Липсата на улук на капандурата може да доведе до капене на дъжд и да причини проникване в стените или повреда на покрива.

Начинът, по който водата се оттича от улука на капандурата, също има голяма разлика. Не трябва да инсталирате улук с отворен край, който се оттича към покрива, тъй като това може да повиши нивата на влага и да създаде мухъл с течение на времето.

Най-доброто решение е да инсталирате водосточна тръба, която отвежда водата от улука на капандурата към долния улей. Това ще помогне да се избегнат щетите по покрива, причинени от изтичащата вода.


Ако обаче не ви харесва как изглежда, поставянето на метално корито под водосточната тръба ще отведе водата до долния улей, без да тече по покрива. Металното корито е по-безопасен вариант и се слива добре с покрива визуално.

Трябва да монтирате покривна облицовка по шевовете, където покривът на капандурата се среща с покрива на вашия дом, за да предотвратите навлизането на вода в таванското пространство и да осигурите допълнителна защита на таванските помещения.

Чудесна идея е да инспектирате покрива си, за да се уверите, че текущият ви улук може да поеме увеличеното количество вода, идващо от капандурата.


Препоръчваме ви още:

Обзавеждане по скандинавски

Превърни терасата в любимата част от дома

5 идеи за създаване на акцент

Ние препоръчваме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *